Gerek geçmişte gerekse de günümüzde hala yapılmaya devam edilen Osmanlı yemekleri, enfes lezzetleri ile damakları büyülemeye devam ediyor. Osmanlı mutfağının farklı çeşit ve tatlara sahip olmasının en büyük nedenleri arasında ise farklı kültürlerin bir arada yaşaması gösteriliyor. Orta Doğu, Orta Asya, Balkanlar, Akdeniz ve Avrupa yemek kültürlerini içerisinde bulunduran Osmanlı mutfağı, geniş bir yemek yelpazesine sahip olup aynı zamanda dönemin saray şartlarını da yansıtıyor. Osmanlı mutfağının en lezzetleri yemekleri arasında şüphesiz ki günümüzde de hala yapılan; Yufkalı Dörüzziyafe Köftesi, Fodula, Mutancana, Mahmudiye, Kavun Dolması, Akike, Süt Kebabı, Beyrani, Mıhlama ve Kırma Tavuk Kebabı bulunuyor.
Yufkalı Dörüzziyafe Köftesi
Yufkalı Dörüzziyafe Köftesi için önce dana, kuzu ve tavuk eti kıyma haline getirilip karıştırılıyor ve elde edilen bu harca, fıstık, yumurta ve çeşitli baharatlar eklenerek yoğruluyor. Püf noktası ise bu karışımının bir süre dinlendirilmedir. Harç dinlendikten sonra elde açılan ince yufka ile yemek yapma aşması başlamış oluyor. Yufkanın içerisine eklenen harç, dürüm şeklinde sarılıp birer lokmaya denk gelecek şekilde kesilerek pişiriliyor. Günümüzde bu yemeği sadece dana kıyması ve hazır yufka ile de pratik bir şekilde yapabilirsiniz.
Fodula
Yemeğin en önemli özelliği, dana eti ve çavdar ekmeği ile yapılıyor olmasıdır. Çavdar ekmeği sadece üzeri kesilecek şekilde hazırlanır ve içi alınır. Daha sonra dana eti, sebzeler eşliğinde pişirilerek ekmeğin içerisine eklenir. En son tereyağı sürülen ekmek fırına sürülür ve 30-45 dakika sonra alınarak sıcak bir şekilde servis edilir.
Mutancana
Osmanlı mutfağının enfes yemekleri arasında yer alan Mutancana’nın malzemeleri arasında; kuzu eti, arpacık soğan, iç badem, kırımızı üzüm, bal, kayısı, mürdüm eriği ve kuru incir bulunuyor. Farklı bir damak tadına sahip olan bu yemeğin püf noktası ile et ve kuru meyvelerin ayrı ayrı pişirilip en son karıştırılmasıdır.
Mahmudiye
Kuru meyvelerin sıklıkla kullanıldığı Osmanlı mutfağında en çok sevilen bir diğer yemek ise Mahmudiye oluyor. Malzemeleri arasında; köy pilici, soğan, kuru kayısı, kuru üzüm, bal, zeytinyağı, tarçın ve badem bulunan bu yemek de farklı damak tatlarını seven kişilere hitap ediyor. Yemeğin püf noktası ise tavuğu önceden limon suyu ile tatlandırmaktır.
Kavun Dolması
Kavun Dolması, ismi duyulduğunda dahi oldukça dikkat çeken bir yemek oluyor. Osmanlı mutfağının sevilen yemeklerinden olan Kavun Dolması, enfes lezzeti ile hem kendi döneminde hem de günümüzde damak tadını büyülemeyi başarıyor. İçerisinde kullanılan malzemeler arasında; kavun, kuzu eti, pirinç, badem, baharat, kuş üzümü ve Antep fıstığı bulunuyor. Yemeğe başlarken ilk olarak kavunun üst kısmını şapka şeklinde keserek içindeki çekirdekleri almalısınız. Daha sonra kuzu etini yumuşacık olması için kısık ateşte pişirmeli ve en son diğer malzemeleri ekleyerek karışımı hazırlamalısınız. Son aşama olarak karışımı kavunun içine doldurarak fırına verebilirsiniz.
Süt Kebabı
Padişahların en sevdiği yemeklerden biri olan Süt Kebabı, kuzu ve koyun etinin uzun süre dinlendirilmesinden sonra yapılan bir yemektir. Yemeğin en önemli noktası ise etlerin sütle kaynatılması ve şişte pişirilirken de üzerine sıcak süt dökülmesidir.
Beyrani
Osmanlı mutfağının en çok sevilen ve en çok yapılan yemeklerinden biri olan Beyrani, günümüzde Antep mutfağında da hala oldukça rağbet görüyor. Kuzu etinin baharatlar ile zenginleştirilerek çok kısık ateşte yumuşamasından sonra hazırlanan bu yemek, besin değeri oldukça yüksek bir lezzettir. Osmanlı mutfağındakine oldukça yakın bir şekilde pişirilen Beyrani yemeğini tatmak için Antep’i ziyaret edebilirsiniz.
Mıhlama
Osmanlı saray mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan Mıhlama, günümüzde Karadeniz yöresinde sık sık yapılan lezzetlerden biridir. Günümüzde sadece peynir, tereyağı ve mısır unu ile yapılan bu yemek, Osmanlı döneminde ise kıyma, yumurta ve çeşitli baharatlar ile yapılırdır. Mıhlama’yı Osmanlı usulü yemek için siz de içerisinde yumurta ve kıyma ekleyebilirsiniz.