Türkiye’de pandemi ile birlikte değişen çalışma yöntemlerine dikkat çeken Türk Telekom İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Emre Vural, “İstanbul’dan Anadolu’ya, büyükşehirlerden yazlıklara, kasabalardan köylere internet akışını hızlı bir şekilde aktardık. Türkiye’nin ekonomisi bizim sağladığımız iletişim omurgası üzerinden ilerliyor. Bu dönemde bunu ayakta tuttuk” dedi. Emre Vural, pandemi dönemi ve sonrası için kariyer planlaması yapan gençlere de şu kritik tavsiyelerde bulundu…
Pandemi süreci ile birlikte Türk Telekom’un hem diğer operatörlerin altyapı ihtiyaçlarını, hem de çalışma lokasyonlarını değişen ekonomik hayattaki insanların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde bir pozisyon aldığını belirten Türk Telekom İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Emre Vural, “Tüm bunları yaparken de kendi operasyonlarımızı çok hızlı bir şekilde eve aktardık. Bizim Türkiye geneline yayılan 35 bin çalışanımız var. Türkiye’de ilk vaka tespit edildikten sonra birinci haftada biz çağrı merkezi çalışanlarımız dahil çalışanlarımızın tamamını eve gönderdik ve evden çalışmaya başladık” dedi.
ARTIK BU YETENEKLER ÖNE ÇIKACAK
Staj ve işe alım süreçlerinin pandemi ile birlikte online’a taşındığını söyleyen Vural, pandemi dönemi ve sonrası için kariyer planlaması yapan gençlere şu tavsiyelerde bulundu:
- İş hayatı dramatik bir şekilde değişiyor. Bunu mutlaka yakalamaları lazım. Bizden duyacakları şeyler, bundan çeyrek asır öncesine ait şeyler olacak muhtemelen. Biz usta çırak ilişkisi içinde, birilerinin dizi dibinde yetiştik. Ama artık birilerinin dizi dibinde olmak diye birşey kalmadı. Artık akla hesaba gelmez bir bilgi dağarcığı var internette. Hiç kimseye ihtiyaç duymayacakları kadar bilgiye kendilerinin erişebilecekleri bir internet dünyasında yaşıyorlar.
- İş hayatı dramatik bir şekilde değişirken, çalışanlardan ihtiyaç duyulan yetkinlikler de farklılaşıyor. Uzaktan çalışma ve hatta global çalışma ile takım çalışmasının niteliği değişiyor. Ücretini Hollanda’dan alıyor, Viyana’daki bir ekibe raporluyor, Singapur’daki bir projeyi yönetiyor, kendisi ise Sultanbeyli’deki evinde oturuyor… gibi durumlar var artık.
- Küresel kültüre aşinalık, yabancı dil kullanımı, öz disiplin, yani bir iş ortamında olmaksızın iş yapabilmek, bir kafede veya evinizde oturma odanızda otururken, dikkatinizi dağıtmadan odaklanarak iş yapabilmek, tepenizde bir yönetici veya içinde bulunduğunuz bir ekip olmadan bir raporu veya projeyi zamanında bitirebilmek gibi konuları mutlaka öğrenmeleri lazım.
- Dijitalleşme konusunda hiç şansları yok, bunu sonuna kadar öğrenmeleri lazım. Online dünyada etkili olmanın yollarını mutlaka öğrenmeliler. Teknoloji ile aralarının kötü olması diye bir alternatifleri yok. Bunlara dikkat ederlerse başarılı olmamaları için bir sebep yok. Çünkü Türkiye’nin bu alanlarda nitelikli insanlara olan ihtiyacı aratarak devam edecek.