Zorluklar icatların kaynağıdır derler. Karantina döneminde gelişen bir yenilik varsa o da tıbbi buluşlardır. Sağlıklı olmanın yerini hiçbir şeyin tutmayacağını hepimiz biliyoruz, Özellikle Corona virüsü sürecinde girişimciler ve büyük teknoloji şirketleri tarafından atılan yeni adımlarla birlikte bu sektör önemli ölçüde gelişiyor ve daha fazla kişiye ulaşıyor. Sağlık sektöründeki bu geliştirilmiş tasarımlar hayata geçirildiğinde, günümüz dünyasını başbaşka şekilde değiştireceğinden emin olabiliriz.
Sağlık teknolojisi ile hayatımıza girecek ürünler
Özellikle Corona virüsü süreciyle birlikte hayatımızda sağlığın önemi daha iyi anlanmış durumda. Tıbbi bakım için geliştirilen bazı ürünler ise gerçekten de çok faydalı ve mevcut sorunları çözecek düzeyde.
Chicago merkezli Cast21 şirketi klasik alçı ile kollara baskı yapan ve hantal olan alçıya alma yöntemine zamanla sertleşen patentli bir jel ile çözüm buluyor.
Yolculuk yaparken midesi bulanan kişiler için özel olarak geliştirilen SEETROEN adlı gözlük, tahmin edebileceğiniz gibi Citroen imzasını taşıyor.
Bulantıyı engellemeye yönelik geliştirilen bu gözlük, ilginç görünüyor olsa da seyahat yapan kişilerin yolculuklarını daha kolay hale getirmek için geliştirildi. Gözlüğün ön ve sap kısımlarında olmak üzere toplamda 4 farklı bölgede özel bir sıvı bulunuyor. Bu sıvı hareket halindeki araç ile birlikte hareket ederek kullanan kişinin bulantılarını hafifletiyor.
Bozuk para büyüklüğünde geliştirilen Dab, kişilerin göğsüne takılan ve rahatsız etmeyen EKG cihazı olarak konumlandırılıyor. Dab, tıbbi cihazlar ve giyilebilir cihazlar arasındaki boşluğu kapatıyor da denebilir. Küçük ve şık tasarımı ve jel yapısıyla göğsünüze oturuyor. Bu sayede elektrotlar kalp aktivitenizi izleyebiliyor.
Bir diğer cihaz ise Kardia ismindeki, iPhone’lar ile bağlantı kurabilen bir kalp ritmi okuyan küçük bir EKG okuyucu. Telefonun arkasına yerleştirilebilen bu cihaz, kolaylıkla ritim ölçebiliyor.
Bir diğer cihazsa, Corona virüsü sonrası gündeme gelen, LifeSaver yani hayat kurtaran ilk yardım kiti, kolay yapısıyla çok daha ulaşılabilir. Özellikle ofisler gibi toplu olarak insanların bulunduğu ve acil durumlarda duvara monte edilmiş yapısı sayesinde kolay müdahaleyi sağlayan bir cihaz olarak karşımıza çıkıyor.
İnsanların kendisine daha kolay insülin enjekte etmesini sağlayan Kite, oldukça hafif bir yapıya sahip. Kişilerin doğru dozu, doğru zamanda almasın sağlayan bu yapışkanlı cihaz, şeker seviyeleri, ilaç zamanları ve sağlık verileri gibi bilgileri de kullanıcıya ulaştırıyor. Mitul Lad & Cambridge Consultants tarafından tasarlanan ürünün, akıllı yapıda olması dikkat çekiyor.
Bunun gibi birçok ürün sağlık teknolojisi ve tıbbi cihazların akıllanması noktasında oldukça önemli buluşlar olarak karşımıza çıkıyor.
Pratik sağlık teknolojisi LifeSaver
Birisi aniden yere düştü ve kalp krizi geçiriyor ve kalp masajına ihtiyacı var ancak siz nasıl yapacağınızı bilmiyorsunuz, ne yapacaksınız? LifeSaver, erişilebilir ve öne çıkan yerlerde duvarlara monte edilebilir. Böylelikle LifeSaver bulunulan ortamda monte edildiği duvardan kolay bir şekilde alınabiliyor.
Cihaz yerinden çıkarıldığında altında yer alan 911 acil botunu sayesinde, acil servis ekipleri de siz kalp masajı yaparken gelebiliyor. Kalp masajı yapılması gereken kişinin göğsüne yerleştirdiğiniz bu cihaz sizi OLED tabanlı ekranı sayesinde yönlendiriyor ve kişiye CPR yapmanızı sağlıyor.
Dokunmatik sensörler sizi tüm süreç boyunca yönlendiriyor. LifeSaver elektrotları doğru yerleştirmenize bile yardımcı oluyor ve göğüs kompresyonlarının yeri ve ritmi konusunda size rehberlik edebiliyor.
Her aşamayı size tek tek gösteren ve yapmanız gerekenleri detaylandıran bu cihaz kolay bir şekilde yapılan kalp masajı sayesinde hastanın hayatını kurtarıyor. Oldukça pratik olan bu cihaz ilk yardım eğitimi olmayan kişilerin bile kolaylıkla kullanabileceği bir ürün olarak karşımıza çıkıyor.
Halka açık ve toplu olarak bulunulan ofis gibi ortamlarda oldukça işe yarayacak bu cihaz kalp krizinden kaynaklı olarak hayatını kaybedenlerin sayısını azaltmayı hedefliyor.