Canan Karatay diyeti ile zayıflamak isteyen kimseler beslenme listelerinde tercih edecekleri az kalorili ve yağ yakıcı besinlerle en kısa zamanda dinamik ve fit görünüme kavuşabilir. ‘Karatay diyeti’ olarak karşımıza çıkan sağlıklı zayıflama diyetinde bölgesel yağlanmadan kurtulabilirsiniz. Sağlıklı ve hızlı zayıflatan Karatay diyeti nasıl yapılır? Kilo verdiren Canan Karatay diyet listesi
‘Canan Karatay’ diyeti olarak da tanımlanabilen Karatay diyeti, kilo vermek isteyen kadınların tercih ettiği en sağlıklı beslenme programlarından biridir. Hızlı ve sağlıksız yöntemlerle zayıflayıp kısa zamanda eski kilolarına yeniden dönen kadınlar tecrübe ettikleri bu olumsuz deneyimlerden sonra bir daha diyet yapmak istemeyebilir ve yaşadıkları hayal kırıklığı sonucunda mutsuz olabilir. Uzmanların açıklamalarına göre hem aç kalmayıp hem de doğal yollarla kilo vermek elbette mevcut. Sağlıklı beslenme dediğimizde akla ilk gelen isimlerden biri olan Canan Karatay, katıldığı programlarla sağlıklı zayıflamanın püf noktaları vermesinin yanı sıra sağlıksız yiyeceklerden uzak durarak sağlığımızı nasıl koruyabileceğimizi de bizlere aktarıyor. Gün içerisinde kolay kolay acıkmamızı sağlamayan tok tutucu besinlerin bir araya gelmesiyle oluşan Karatay diyeti sayesinde verdiğiniz kiloları geri almayıp kendinize sağlıklı bir beslenme rutini oluşturabileceksiniz. Her diyette olduğu gibi Karatay diyetinde de uymanız gereken bazı kurallar vardır. Sadece sağlıklı beslenmenin yeterli olmadığı aynı zamanda düzenli egzersiz hareketleri ile bunu destekleyebileceğiniz sıkı bir zayıflama programında en etkili sonucu almak için doktor kontrolü ile ilerlemelisiniz. Kadınların en fazla arattığı ve sonucunu merak ettiği Karatay diyetinin tüm detaylarını haberin devamından öğrenebilirsiniz…
CANAN KARATAY’DAN DİYET KAHVALTI TARİFLERİ
Özellikle de çalışan kimselerin dört gözle bekledikleri hafta sonu kahvaltıları, çeşit çeşit alternatifleriyle hem karnı hem de gönlü doyurmaya yetiyor. Kahvaltı masalarında bir kuş sütünün eksik olduğu envai çeşit yiyeceklerde güzel bir beslenme gerçekleştirilirken kilo kontrolünü sağlamak güçleşebiliyor. Prof. Canan Karatay ise kahvaltıda kilo almamak için tüketilebilecek az kalorili tok tutan besinleri şu şekilde sıralıyor:
1. ALTERNATİF: Maydanoz, dereotu, havuç, pembe turp, zeytin, peynir, kırmızı biber, haşlanmış yumurta, yaban mersini, badem ve siyah üzüm.
2. ALTERNATİF: Mantarlı ve peynirli omlet, yeşil biber, havuç, salatalıki domates, yoğurtlu biberli kabak sote, peynir, badem, taze ve kuru üzüm, baharatlı zeytinyağı
3. ALTERNATİF: Haşlanmış yumurta, domates, salatalık, dereotu, biber, zeytin, çeçil peyniri, badem ve fındık
4. ALTERNATİF: Omlet, peynir, zeytin, badem, kuru üzüm, turp, havuç ve taze yeşillik
5. ALTERNATİF: Haşlanmış yumurta, yeşil soğan, dereotu, maydanoz, marul, salatalık, peynir, avokado, zeytin, badem ve ceviz.
6. ALTERNATİF: Peynir, zeytin, yumurta, yeşillik, havuç, soğuk köfte, badem, havuç ve fıstık. Dilerseniz kaymağa sürülmüş kuru kayısı.
KARATAY DİYETİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
– Karatay diyetinin en önemli öğünü sabah uyanıldığında yapılan protein ağırlıklı bir kahvaltıdır. Susamlı simit, poğaça ya da açma gibi bol yağlı yiyecekleri kahvaltıda tercih etmemelisiniz.
– Sağlıklı beslenme listesi için önerilen öğün sayısı 2’dir. Ara öğünlerin kaldırılması tavsiye edilir.
– Şeker ve tuz tüketimini tamamen hayattan çıkarmak zor olacağı için birden kesmek yerine çok az miktarda tüketilebilir.
– Günlük 2-3 litre su tüketilerek vücudun ihtiyaç duyduğu sıvı karşılanmalıdır.
– Yemek için mutfağa girildiğinde yemekler düşük ısıda uzun süre pişirilmelidir.
– Asitli içeceklere kesin yer verilmemelidir.
KARATAY DİYETİNDE NE YENİLEBİLİR? SERBEST GIDALAR…
Öğün aralarında farklı bir yiyeceğe yer vermek yerine şekersiz çay, ayran ya da limonlu içilebilir.
Sızma zeytinyağı ile doğal tereyağı kullanıp, Ay çiçek yağı ve mısır özünden kaçının.
Kurallar ile örtüşen bakliyat çeşitleri ve bulgur öğle veya akşam yenebilir.
Kahvaltıda ekmek yenmemeli, protein bakımından zengin olan yumurta alışkanlık haline getirilip tüketilmelidir.
Ceviz, fındık ve badem gibi işlenmemiş kuru yemişler tok tutucu olduğundan tüketilebilir.
HANGİ YİYECEKLERDEN UZAK DURULMALI? YASAK GIDALAR…
Şekerli yiyecekler,
Pirinç ve pirinçten yapılan yemekler,
Yapay tatlandırıcılar,
Ekmek ve diğer tahıl gruplarından olan besinler.
Kavrulmuş kuruyemişler,
Hazır meyveli yoğurtlar.
Patatesleri normal hayatta tüketiyorsanız vereceğiniz kiloları geri almamak için kesinlikle tüketmemelisiniz.
SAĞLIKLI KİLO VERDİREN MEŞHUR KARATAY DİYETİ LİSTESİ
2 haftada 5 kilo verdiren diyet listesi:
Kahvaltı:
Rafadan veya kayısı kıvamında pişirilmiş 2 yumurta ya da tereyağında yapılan peynirli omlet veya menemen
8-10 tane yeşil veya siyah zeytin
Bir küçük çay bardağı ceviz içi
Bir avuç içi miktarında beyaz peynir
4-5 tane gün kurusu kayısı
Şekersiz çay veya su
Öğle:
Bir avuç içi miktarında dana söğüş
Zeytinyağlı fasulye
Mevsim sebzelerinden yapılan salata (Doğal sirke, limon ve sızma zeytinyağı eklenebilir. Tuz kullanılacaksa az miktarda kristal kaya tuzu olmalıdır.)
Bir su bardağı tuzsuz ayran
Akşam:
Bir porsiyon balık (Izgara veya buğulama şeklinde)
Mevsim sebzelerinden salata (Keten tohumu eklenebilir)
1 HAFTALIK KİLO VERDİREN KARATAY DİYETİ
1. Gün
Kahvaltı: 2 tane haşlanmış yumurta, domates, beyaz peynir, fındık, fıstık, şekersiz çay
Öğle: Zeytinyağlı fasulye yemeği, haşlanmış tavuk göğsü, yeşili bol bir salata, şekersiz çay.
Ara öğün: İsteğe göre badem, fındık, leblebi yenilebilir.
Akşam: Balık, yeşili bol ve limonlu salata, ayran, 1 tatlı taşıyı keten tohumu
2. Gün
Kahvaltı: 2 adet haşlanmış yumurta, domates, beyaz peynir, fındık, fıstık, şekersiz çay
Ara öğün: İsteğe göre 1 avuç badem tüketilebilir.
Öğle: 3-4 kuzu pirzola, bol yeşilli salata ve ayran
Ara öğün: 1 tane armut
Akşam: Barbunya pilaki, ızgara balık, 1 muz
3. Gün
Kahvaltı: Tereyağında 2 yumurtalı menemen yada omlet, domates, beyaz peynir, tatlı kırmızı biber, antep fıstığı, bitki çayı.
Ara öğün: Tuzsuz yer fıstığı veya bitki çayı tüketilebilir.
Öğle: 3-4 ızgara köfte, zeytinyağlı taze fasulye, 1 kase yoğurt, bol yeşilli yada turp ve havuçlu salata, 1 tatlı kaşığı keten tohumu.
Ara öğün: Acıkmanız durumunda, bir elma yada armut, veya 1 kase yoğurt
Akşam: 3-4 kuzu pirzola yada normal boy dana bonfile ızgara, zeytinyağlı enginar yada taze bakla, bol yeşilli bir mevsim salatası, 1 tatlı kaşığı keten tohumu
4. Gün
Kahvaltı: Tereyağında peynirli 2 yumurtalı omlet, 8-10 tuzsuz zeytin, az beyaz peynir, salatalık, maydanoz, yeşil çay (yada diğer sevilen bir bitki çayı)
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da 1 avuç tuzsuz yer fıstığı veya badem tüketilebilir.
Öğle: Bir normal boy dana bonfile yada 3-4 parça kuzu pirzola, bir tabak zeytinyağlı pırasa (suyunu yememeye özen gösterin), 1 tam domates, 1 kase yoğurt, 1 tatlı kaşığı keten tohumu.
Ara öğün: Acıkırsanız ufak bir portakal veya mevsimine özel bir meyve tüketilebilir. Bunlarla beraber bir avuç tuzsuz yer fıstığı veya badem içi de seçenekler arasındadır.
Akşam: Balık ızgara, kırmızı soğan, turp, roka, havuç ve bruksel lahanasından oluşan salata, yanına zeytinyağlı barbunya.
5. Gün
Kahvaltı: Tereyağında peynirli 2 yumurtalı omlet, 8-10 tuzsuz zeytin, az beyaz peynir, salatalık, maydanoz, yeşil çay (yada diğer sevilen bir bitki çayı)
Ara öğün: İsteğe göre 1 avuç ceviz içi tüketilebilir.
Öğle: Yanında pide ve pilav olmadan bir porsiyon şiş kebap, bol yeşillikli salata, bir kase yoğurt.
Ara öğün: Acıkırsanız, bir elma, bir avuç yerfıstığı yenebilir.
Akşam: 3-4 kuzu pirzola, bol yeşilli mevsim salata, zeytinyağlı enginar yada dilerseniz yoğurtlu semizotu salatası tüketilebilir.
6. Gün
Kahvaltı: Pastırmalı sahanda yumurta, 8-10 tuzsuz zeytin, az beyaz peynir, salatalık, maydanoz, yeşil çay (yada diğer sevilen bir bitki çayı), bir avuç antep fıstığı.
Ara öğün: İsteğe göre 1 avuç ceviz içi tüketilebilir..
Öğle: Normal boy dana bonfile ızgara, bol yeşilli salata, bir tatlı kaşığı keten tohumu yağı, ayran.
Ara öğün: Acıkırsanız, bir küçük portakal yada elma tüketebileceğiniz gibi, bu öğünü şekersiz yeşil çay ile de geçirilebilir.
Akşam: Balık ızgara, roka, domates ve yeşil soğanlı salata, 2 kibrit kutusu büyüklüğünde sade tahin helva.
7. Gün
Kahvaltı: Pastırmalı sahanda yumurta veya peynirli omlet, 8-10 tuzsuz zeytin, az beyaz peynir, salatalık, maydanoz, yeşil çay (yada diğer sevilen bir bitki çayı), bir avuç ceviz içi
Ara Öğün: İsteğe göre 1 avuç ceviz içi tüketebilirsiniz.
Öğle yemeği: 1 tabak susuz kuru fasulye yemeği, 1 normal boy dana bonfile ızgara yada biftek, çoban salatası
Ara öğün: Acıkırsanız, bir avuç yer fıstığı yenebilir.
Akşam: Balık ızgara, bol roka, domates ve taze yeşil soğandan oluşan salata, közlenmiş taze kırmızı biber.
CANAN KARATAY’DAN GÜNDE 2 DEFA ÖĞÜN TAVSİYESİ
Geçmiş dönemlerde Tıp dünyasının en ünlü isimlerinden biri olan İbn-i Sina’nın kitabında gün içerisinde 2 öğün yemenin en sağlıklısının olduğunu ifade eden Canan Karatay, devamlı yemek yemenin insülin direncini arttırdığını belirterek İbn-i Sina’nın açıklamalarını destekledi. İnsülin değerlerinin zirveye çıkmasınının kontrolsüz hücre oluşumuna sebep olduğuna işaret eden Karatay, (hiperplazinin) kanserin ön aşaması olduğunu belirtti.
Sağlıklı ve doğal beslenme için paket gıdalardan uzak durmanın önemini vurgulayarak, tüketilecek olan trans yağların kanseri tetiklediğini dolayısıyla da bu gibi sağlıksız besinlerden uzak durmamız gerektiğini vurguladı.