Eğer Y kuşağı mensubuysanız ve kendinizi sık sık tükenmenin eşiğinde buluyorsanız yalnız değilsiniz. Hemen şimdi arama motorunda bir araştırma yapsanız, Y kuşağını yorgun nesil olarak ilan eden onlarca makale ile karşılaşırsınız. Peki bunun nedenini hiç düşündünüz mü? Sizin için konuyla ilgili detaylı bir araştırma yaptık. İşte Y kuşağının sürekli yorgun hissetmesinin 3 nedeni…
1. Teknolojinin olumsuz etkileri
Y kuşağı, telefondan tablete, bilgisayardan oyun konsollarına kadar teknolojinin müthiş bir hızla geliştiği dönemin içine doğdu. Bu da başta uyku problemi ve kaygı olmak üzere bu kişilerin üzerinde pek çok soruna yol açtı.
Örneğin yapılan bir araştırmada, Y kuşağına mensup her 10 kişiden 8’inin yatarken telefonlarıyla uykuya daldıkları belirlendi. Aynı araştırmada; birçoğunun gün içinde yanıtlanması gereken e-posta veya mesajları uyku öncesi yanıtladığı, geceleri telefondan gündemi takip ettiği veya sosyal medya hesaplarında uzunca bir süre zaman geçirdiği saptandı.
Özellikle yatmadan hemen önce mavi ışığa maruz kalmanın melatonin sentezlenmesini önlediği biliniyor. Uyku hormonu olarak da bilinen melatoninin sentezlenememesi ise uykuya geçişi zorlaştırıyor. Böylece uyku esnasında onarılmaya başlanan vücut bundan mahrum kalıyor ve kronik yorgunluk baş gösteriyor.
Ne Yapılabilir?
Uzmanlar, yatmadan önceki 20 ila 60 dakikayı tamamen teknolojik cihazlardan uzak geçirmeyi öneriyor. Banyo yapmak veya kitap okumak, zihninizi dinlendirmeye ve vücudunuzu uykuya hazırlamaya yardımcı olacaktır.
2. Finansal endişeler
Günümüzde Y kuşağı ne kadar çalışırsa çalışsın, genellikle yaptıkları iş için düşük ücret alıyorlar. Çoğu hafta sonları ikinci bir işte çalışıp ek gelir ile hayatını sürdürmeye çalışırken büyük bir kısmı iş bulma konusunda bile sıkıntı yaşıyor.
Pandemi ve hemen ardından yaşanan ekonomik kriz, işleri Y kuşağı açısından daha da karmaşıklaştırdı. Tam en verimli oldukları yaşta hem iş bulma kaygısı hem de öğrenim kredisi borcu gibi finansal problemlerle boğuşmak, Y kuşağı için parayı bir numaralı stres kaynağı haline getirdi. Bu da kaçınılmaz bir son olarak zihinlerinin ve bedenlerinin sürekli yorgun olmasına zemin hazırladı.
Ne Yapılabilir?
Para konusunda stresliyseniz, yalnız olmadığınızı bilin. Güvendiğiniz biriyle, belki de bir psikolog ile stresi ve sorunlarınızı yönetmenin yollarını konuşabilirsiniz.
3. Kötü beslenme alışkanlıkları
Finansal sorunların Y kuşağı üzerinde yarattığı stresin, bu insanlar arasında alkol ve kafein tüketiminin artmasına neden olduğu düşünülüyor. Bununla beraber dışarıda yeme kültürünün Y kuşağında daha yaygın olması, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineral değerinin yeterince karşılanmamasına yol açabiliyor. Stres ve kötü beslenme gibi faktörlerin doğal bir sonucu olarak da kronik yorgunluk, uykusuzluk gibi semptomlar baş göstermeye başlıyor.
Ne Yapılabilir?
Öğünlerinizde karbonhidrat, protein, lif ve yağı dengelemeye çalışın. Daha fazla sebze ve meyve tüketerek vitamin/mineral alımını artırın. Kan şekerinizin dengeli olması ve daha fazla vitamin içeren besinler tüketmeniz, yorgunluğun büyük ölçüde önüne geçecektir.