SON SAYI
Temmuz-Ağustos sayımız yayındadır, satın alıp dijital okumak için buraya tıklayınız.
TURUNCU DERGİ
No Result
View All Result
TURUNCUMOD
Dergilerim
Hesabım
  • Giriş Yap
  • Kayıt Ol
Lookbook
Blog
Dergiler
Abone Ol
TURUNCU DERGİ
  • Giriş Yap
  • Kayıt Ol
No Result
View All Result
TURUNCU DERGİ
No Result
View All Result
Home Yaşam

Türkiye’de yetişkinlerin %62’si çocukları için koydukları kurallara uymakta zorlanıyor

Turuncu Dergisi by Turuncu Dergisi
Kasım 25, 2021
3 min read
0 0
0
Türkiye’de yetişkinlerin %62’si çocukları için koydukları kurallara uymakta zorlanıyor

Happy parent watching little kids lying on floor in living room and using digital gadgets together. Internet communication or digital technology concept

Yeni Kaspersky araştırmasının sonuçları, Türkiye’de ebeveynlerin %62’sinin çocukları için rol model olmayı zor bulduğunu ve bazen küçükler için koydukları kurallara uymadığını ortaya koyuyor. Aynı zamanda ebeveynlerin yarısından fazlası (%57) tüm aile üyeleri için sağlıklı dijital alışkanlıklar ve kurallar oluşturmaya çalışıyor.

RELATED POSTS

Fobi çeşitleri

Eylül ayı sebze ve meyveleri

Birinci sınıfa başlayan çocuğa nasıl davranılmalı?

Küçük yaşlardan itibaren çocuklar, dijital cihazlara yönelik tutumlar da dahil olmak üzere yaşamın her alanında yetişkinlerin davranış ve alışkanlıklarını kopyalamaya eğilimli. Buna ek olarak birçok çocuğa ilk cihazları küçük yaşta veriliyor. Çocukların %70’i ilk cihazlarını dokuz yaşından önce alıyor. Ebeveynler bunu akılda tutarak çocukluktan itibaren sağlıklı dijital alışkanlıkların temellerini atmak istiyorlarsa, teknoloji kullanımında rol model olmaları gerekiyor.

Anket sonuçları ayrıca ebeveynlerin davranış normlarını kendileri ve çocukları için farklı algıladıklarını gösteriyor. Örneğin ankete katılanların %55’i her gün cihazlarda üç ila beş saat geçirdiklerini itiraf ediyor ve %56’sı bu süreyi normal buluyor.

Çocukların %52’si cihazlarda ebeveynleriyle aynı miktarda, günde üç ila beş saat zaman harcıyor. Ancak buna rağmen yetişkinlerin %61’i çocuklarının cihazlarda daha az zaman geçirmesini ve iki saate kadarla sınırlı tutmasını istiyor.

Bazı senaryolarda katılımcılar belirli davranışların kendileri için kabul edilebilir olduğunu, ancak çocukları için kabul edilmediğini düşünüyor. Örneğin, yetişkinlerin %33’ü aile üyelerinin fotoğraflarını sosyal ağlarda paylaşmanın normal olduğuna inanıyor. Ebeveynlerin ise %7’si bunun çocukları için kabul edilebilir olduğunu düşünüyor.

Türkiye’den ankete katılanların %12’si aynı zamanda aramaları atlamayı ve kimsenin kendileriyle iletişim kurmaması için telefonlarını kapatmayı makul buluyor. Ancak, ebeveynlerin sadece %10’u bu tür davranışların çocuklar için kabul edilebilir olduğunu düşünüyor.

Kaspersky Tüketici Ürünleri Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Marina Titova, şunları söylüyor: “Günümüzde giderek daha fazla ebeveyn çocuklarında sağlıklı dijital alışkanlıklar oluşturmaya çalışıyor. Ancak bu kuralların özellikle dijital uygulamalar için nasıl oluşturulacağına dair net bir eğilim veya güçlü bir davranış kalıbı yok. Anket sonuçlarımız, çoğu yetişkinin (%61) rol model olmayı zor bulduğunu ve zaman zaman çocukları için koydukları kurallara uymadığını kabul ettiğini gösteriyor. Ebeveynlerin sağlıklı dijital uygulamalar oluşturmasına yardımcı olmak için onları destekleyecek çeşitli teknikler ve araçlar mevcut. Rol yapma, oyunlar aracılığıyla dahil olma veya daha teknik bir yaklaşımla ekran başında geçirilen süreyi kontrol etmeye veya çocuğun fiziksel konumunu belirlemeye yardımcı olan uygulama çözümleri mevcuttur.”

Münih Liebling + Schatz’ten Birgitt Hölzel ve Stefan Ruzas da şunları ekliyor: “Dijital tüketim, ebeveynler ve çocuklar arasındaki ilişkiyi şekillendiriyor ve daha da önemlisi çocuğun gelişimini etkiliyor. Araştırmalar, örneğin ebeveynler onlara bakarken beraberinde dijital medyayı paralel bebeklerin beslenme ve uyku sorunları geliştirdiğini gösteriyor. Bu, yeni başlayan bir bağlanma bozukluğunun ciddi bir göstergesidir. Çocuklar taklit ederek öğrenirler. Bu yüzden çocukların gördüklerini her zaman somut terimlerle düşünmelisiniz. Ebeveynleri yemek yerken akıllı telefonlarını her zaman ellerinde mi yoksa masada mı tutuyor? Unutmayalım ki anne babalar her zaman çocuklarına örnek olurlar. Aile terapisi perspektifinden bakıldığında, ailelerde medya okuryazarlığı çok önemli bir konudur ve çocukların iyi gelişebilmeleri için önemlidir. Bununla birlikte, akıllı telefonun son on yıldır sadece bu formda olduğunu ve günlük hayatımızda hayati önem taşıdığını belirtmeliyiz. Bu nedenle çocukları onunla tanıştırmak ve bilinçli olarak kullanmak çoğu zaman o kadar kolay değildir. Telefonlarımıza olan bağımlılığımız, bu konuyu ilk etapta hepimiz için netleştirmenin neden daha önemli olduğunun nedenidir. Buna ek olarak ailelerde dijital medya tüketimi için çok yardımcı olan denenmiş ve test edilmiş davranış kuralları da vardır. Tüm ebeveynler için en önemli şey, çocuklarıyla medya kullanımı hakkında konuşmaya devam etmektir.”

Çocuklarınızın internette güvenli bir şekilde vakit geçirmelerine yardımcı olmak için şunları yapabilirsiniz:

  • Birlikte öğrenin. Çocukların çevrimiçi ortamda nerede vakit geçirdiklerini görün ve onları en iyi nasıl güvende tutabileceğinizi keşfedin.
  • Ebeveyn denetimi uygulamalarını indirmeyi düşünün. Bu tür uygulamaların nasıl çalıştığını ve çevrimiçi ortamda güvende kalmak için neden bunlara ihtiyaç duyduklarını açıklamak için bu konuyu çocuğunuzla konuşun.
  • Erken yaşlardan itibaren kendinizi çocukların çevrimiçi etkinliklerine dahil edin. Böylece onlara ‘mentorluk’ yapabilirsiniz.
ShareTweetPin
Turuncu Dergisi

Turuncu Dergisi

Related Posts

Fobi çeşitleri
Yaşam

Fobi çeşitleri

Eylül 1, 2023
Eylül ayı sebze ve meyveleri
Mutfak

Eylül ayı sebze ve meyveleri

Eylül 1, 2023
Birinci sınıfa başlayan çocuğa nasıl davranılmalı?
Yaşam

Birinci sınıfa başlayan çocuğa nasıl davranılmalı?

Eylül 1, 2023
Yeni Dekorasyon Fikirleri
Yaşam

Yeni Dekorasyon Fikirleri

Ağustos 31, 2023
Gece, bebeklerin uykusunun kesilmesine neden olan beş etken!
Yaşam

Gece, bebeklerin uykusunun kesilmesine neden olan beş etken!

Ağustos 31, 2023
İyot eksikliği nedir? Vücutta iyot eksikliği belirtileri nelerdir?
Yaşam

İyot eksikliği nedir? Vücutta iyot eksikliği belirtileri nelerdir?

Ağustos 31, 2023

Recommended Stories

Doğal saç jölesi nasıl yapılır?

Doğal saç jölesi nasıl yapılır?

Kasım 5, 2021
Şeker krizlerini önlemeye yardımcı olan baharatlar

Şeker krizlerini önlemeye yardımcı olan baharatlar

Haziran 5, 2021
Dijital Dönüşüm Hayatımızı Nasıl Değiştirecek?

Dijital Dönüşüm Hayatımızı Nasıl Değiştirecek?

Kasım 13, 2020

Popular Stories

  • Çatalhöyük’ten bugüne Anadolu Motifleri ve anlamları

    Çatalhöyük’ten bugüne Anadolu Motifleri ve anlamları

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Cumhuriyet’in ilk kadın muhtarı ve bilinmeyen hikâyesi

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Küçük ev’ akımı Türkiye’de yaygınlaşıyor: Tiny House

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Gezilecek Yerler Var! İşte Kocaeli’de Görmeniz Gereken 10 Yer

    2 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Tuil dekor nasıl yapılır?

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
TURUNCU DERGİ

Turuncu dergisi Türkiye’nin hikayesini omuzlayan, ülkesinin kaderini kendi kaderi bilen nadir dergilerden. Doğruların ve yanlışların birbirine karıştığı, bilgi kirliliğinin hızla çoğaldığı bir süreçte Turuncu her sayfada iyiye ve doğruya dair yeni bir şeyler söyleme çabasında.

Son Yazılar

  • Tatlılarda şeker yerine kullanılabilecek alternatifler
  • Fobi çeşitleri
  • Sonbaharda tatile çıkmak için en keyifli 6 neden

Kategoriler

  • Anne&Çocuk
  • Astroloji
  • Ayşegül Akyüz Yahşi
  • Betül Tat
  • Dekorasyon
  • Dosya
  • Emine Kibar
  • Esra Öztürk
  • Fatma Akgün
  • Fatma Karaman Süslü
  • Feride Şimşek Benli
  • Gaye Yardımcı
  • Genel
  • Gülay Kurt
  • Gülşen Özer
  • Güzellik
  • Halime Tezcan Tosun
  • Hilal Güler
  • Hüseyin Karaca
  • Kadın Hikayeleri
  • Kültür&Sanat
  • Merve Kuş Mataracı
  • Moda
  • Moda&Stil
  • Muradiye Şimşek
  • Mutfak
  • Nuran Sözen
  • Nuriye Ataseven
  • Psikoloji
  • Röportaj
  • Röportaj
  • Sağlık
  • Saliha Karaaslan
  • Seda Şişman
  • Senem Dinç
  • Seyahat&Tatil
  • Seyran Akdaş
  • Teknoloji
  • Tuğba Şahbaz
  • Tuğba Şahin
  • Ümmügülsüm Tat
  • Yaşam
  • Yasemin Batur
  • Yazarlar
  • Zahide Ceylan
  • Zehra Güveli
  • Zehranur Ceylan Demir
  • Zeliha Tamer

Sayfalar

  • Abonelik
  • Ana Sayfa
  • Dashboard
  • Dergiler
  • Gizlilik politikası
  • Hakkımızda
  • Hesabım
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • My Orders
  • Ödeme Sayfası
  • Sepetim
  • Store List
  • Teslimat ve İade
  • TURUNCUMOD
  • Yazarlar

© 2020 Powered by NONSTOP TECHNOLOGIES

No Result
View All Result
  • Hesabım
  • Dergilerim
  • Sağlık
  • Mutfak
  • Yaşam
  • Seyahat&Tatil
  • Kültür&Sanat
  • Dekorasyon
  • Kadın Hikayeleri
  • Anne&Çocuk
  • Yazarlar
  • Astroloji
  • Videolar
  • Üye Ol
  • Abone Ol
  • Dergiler
  • Psikoloji
  • Teknoloji
  • Güzellik

© 2020 Powered by NONSTOP TECHNOLOGIES

Tekrar hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz? Kayıt Ol

Yeni Hesap Oluştur

Kayıt olmak için formları doldurun

Tüm alanlar zorunludur. Giriş Yap

Parolanızı Kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş Yap

Add New Playlist

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
Go to mobile version