SON SAYI
Temmuz-Ağustos sayımız yayındadır, satın alıp dijital okumak için buraya tıklayınız.
TURUNCU DERGİ
No Result
View All Result
TURUNCUMOD
Dergilerim
Hesabım
  • Giriş Yap
  • Kayıt Ol
Lookbook
Blog
Dergiler
Abone Ol
TURUNCU DERGİ
  • Giriş Yap
  • Kayıt Ol
No Result
View All Result
TURUNCU DERGİ
No Result
View All Result
Home Yaşam

Babalar ile kızlarının birbirleri ile yakın olabilmelerine yardımcı olacak 10 ipucu

Turuncu Dergisi by Turuncu Dergisi
Eylül 23, 2022
5 min read
0 0
0
Babalar ile kızlarının birbirleri ile yakın olabilmelerine yardımcı olacak 10 ipucu

Korumaktan ve düzeltmekten biraz uzaklaştığımızda, duymaya, anlamaya ve rehberlik etmeye odaklanabiliriz.

Ergenlik, hem babalar hem de kızları için zor bir dönemdir. Küçük kız çocukları genç kadınlara dönüştükçe, babalar, çocuklarının değişimine nasıl ayak uyduracaklarını anlamada güçlük yaşarlar.

RELATED POSTS

Fobi çeşitleri

Eylül ayı sebze ve meyveleri

Birinci sınıfa başlayan çocuğa nasıl davranılmalı?

Ebeveynler olarak, rollerimiz zamanla değişir, bizler yetişkinler için bunu idrak ve kabul etmek kolay değilse de kati bir gereklilik. Kız çocuklarımız küçükken görevimiz onları fiziksel ve duygusal açıdan korumaya benzer; ancak yaşları ilerledikçe, daha çok danışman rolüne bürünmemiz gerekebilir.

Ergenlik her iki ebeveyn için de önemli bir geçiştir; ancak babalar açısından kızlarının ergenliğine uyum süreci genelde daha zorlu geçer. Bunun sebebi babaların kendi öncelikli rollerini korumak, sorumlu hissetmek, problem çözmek olarak görmeleri ve bu görevler kızlarının romantik hayatının başlamasıyla zorlu bir hal alması.

Babalar ve kızları için ergenlikle gelen kaçınılmaz değişimleri yönlendirmelerine ve bu geçiş döneminde birbirlerine yakın olabilmelerine yardımcı olacak bazı ipuçları vermek istedik.

1- İyi bir dinleyici olun

Küçük yaşlardaki çocuklar söz konusu olduğunda yönlendirici olmak önemlidir: Koşma! Dokunma! Ancak kız çocukları büyümeye ve daha fazla özgürlük aramaya başladıklarında, görevimiz değişir, Onların yerine kararlar vermektense, kendileri için akıllıca kararlar vermelerine yardımcı olmamız gerekmesi gibi.

Hazır çözümler sunmaktansa sorunlar üzerinde karşılıklı konuşmak, kızınızın bir sorunu olduğunda size rahatlıkla gelebilmesine ve hayatı boyunca kullanacağı eleştirel düşünce becerilerini inşa etmesine yardımcı olacaktır. Korumaktan ve düzeltmekten biraz uzaklaştığımızda, duymaya, anlamaya ve rehberlik etmeye odaklanabiliriz. Çocukların, özellikle de gençlerin ihtiyaçları tam olarak bu.

2- Kuralları tartışın, dikte etmeyin

Yeni ve daha az otoriter bir yaklaşım belirlemek, bütün kurallardan vazgeçmek anlamına gelmiyor. Ancak sınırlar çizilirken bile pazarlık payı bırakmak ve çocuklara neye önem verdiklerini söyleme fırsatı vermek.

Ergenlikteki kız çocuklarının özgürlüklerinin sınırlarını test etmeye çalışmaları normaldir ancak bu durum, rehberliğinizi istemedikleri ya da ona ihtiyaç duymadıkları anlamına gelmiyor. Kurallar sorunlar çıkmadan önce belirlendiği durumlarda bir sorun yaşadığınızda herhangi bir belirsizlik olmaz ve an içerisinde daha net bir şekilde iletişim kurabilirsiniz.

3- Övgü konusunda cömert olun

Kız çocukları ergenliğe girdiklerinde, fikrinizin bir değeri yokmuş gibi hissedebilirsiniz; ancak gerçek şu ki düşünceleriniz aslında hiç bu kadar önemli olmamıştı. Söz konusu özgüven olduğunda, ergenlik bir mayın tarlasıdır. Kişisel sohbetler ya da destek verme konularına genelde anneler önderlik etse de şunu unutmamak gerekiyor: kız çocukları her iki ebeveyninin pozitif geribildirimlerine ihtiyaç duyar – özellikle de ergenlik yıllarında. Kızınızın onunla gurur duyduğunuzu bilmesini sağlayın – yalnızca güzelliği ile değil, zekâsı, yaratıcılığı, nezaketi ve mizah anlayışıyla da.

4- Söz konusu kaliteli zaman olduğunda kızınızın önayak olmasına izin verin

Onunla, onun düzeyinde ve onun aktiviteleri ile ilişki kurun.Okula giderken yolda yaptığınız kısa sohbetler de iyi; ancak gerçek bir ilişki kurabilmek adına ilgilendiği şeylere dahil olmanız gerekiyor. Bunun karmaşık bir şekilde olması şart değil; birlikte sevdiği şarkıları dinlemek, birlikte izlediğiniz bir dizinin olması ya da birlikte bisiklet sürmeye gitmek kadar basit. Kızınızın zamanınıza rehberlik etmesine izin vererek, ilgi alanlarına değer verdiğinizi ona gösterebilir ve ikinizin de keyif alabileceği bir alan yaratabilirsiniz.

5- Müttefiki olun

Gerçekçi konuşmak gerekirse babaların, kız çocuğu olmak ile ilgili tam olarak anlayamadıkları birtakım şeyler var. Basit şeyler; örneğin bir erkek müzik grubuna olan tutku ya da pijama partilerinin olmazsa olmazları gibi. Ya da regl olma, sutyen ölçüsündeki değişimler gibi. Veya cinsiyetçilik ya da taciz gibi daha üzücü deneyimler. Kızınız uzmanlığınız dışında bir şeyler tecrübe ettiğinde, panikleyip geri çekilmeyin.Aksine elinizden geleni yaparak desteğinizi gösterin.

 

Ped satın almaktan utanıyorsa mesela, sizin için herhangi bir sorun olmadığını ve onun için alıveriş yapmaktan mutluluk duyacağınızı söyleyin. Cinsel taciz ya da sosyal problemler konularında ise kızınızın duygularını minimize etmeye ya da yok saymaya çalışmayın. Bunun yerine ona destek olun ve her ne kadar daha önce hiç böyle bir şey yaşamamış olsanız da onu ciddiye aldığınızı ve onu her an dinlemeye hazır olduğunuzu söyleyerek rahatlatın. Böyle hassas konularda iyi bir dinleyici olup içinizde eğer bir öfke ya da koruma hissi doğuyorsa ona kapılmamak çok önemli. Bir gün gelip de kızınız size “şu hıyarı dövelim” dersem önce içinizden ona kadar saymayı unutmayın.

 

6- Sağlıklı ilişkilerle rol model olun

Ergenlik, kız çocuklarının gerçek romantik partnerlerle karşılaştıkları ilk dönemdir; dolayısıyla kızınızla neyin sağlıklı bir ilişkinin parçası olduğunu, neyin olmadığını konuşmak çok önemlidir. Ancak söyledikleriniz ile kızınızın evde tanık oldukları birbirinden farklı ise vereceğiniz hiçbir tavsiyenin önemi yok. Partnerinizle aranızdaki etkileşimin düzeyini iyi ayarlayın – çocuklarınızın doğrudan etkilenmedikleri anlarda bile. Sizi destekleyici bir partner olarak görmek, kızınızın ona karşı olan inancınız konusunda güvenini sağlamlaştıracaktır.

7- Kullandığınız dile dikkat edin

Kız çocukları, ilişkilerdeki erkek davranışlarını anlayabilmek adına babalarına bakarlar ve kadınlara karşı kullandığınız dil konusunda da tetiktedirler. Eşinizle, kızınızla ya da çevrenizdeki diğer kadınlarla saygılı ve destekleyici bir şekilde konuştuğunuzu umuyoruz; ancak kadınlarla saygısızca ya da cinsiyetçi bir tonla konuşmak gibi bir alışkanlığınız varsa eğer, unutmayın ki kızınız bunları duyuyor.

8- Zor konuları halledin

Cinsellik ya da alkol gibi konular söz konusu olduğunda, babalar dediğim dedik olmaya meyillidir. bunun üstesinden gelebilmenin yolu kızınızın başı çekmesine izin vermek; sohbetin nasıl ilerleyeceğini dikte etmek yerine, konuşmasına yardımcı olmaya çalışmanız. Ayrıca uzun vadede iletişimin korunabilmesi adına büyük yardımcı.

Babalar ağır ve derin konuları ne zaman ve nasıl açtıkları konusuna kafa yormalılar.Önemli konuları uzun ve tek seferlik bir konuşma haline getirmek ya da kızınız henüz hazır değilken ciddi bir sohbet talep etmek, geri tepecektir. Bunu yerine konuşma yollarını açık bırakmalısınız ki kızınız hazır hissettiğinde konuşmanın sorun olmadığını bilsin.

9- Sevginizi gösterin

Kız çocukları henüz küçükken, babalar onları omuzlarında gezdirmekten, sarılmaktan ya da onları öpmekten çekinmezler. Ancak ergenliğe geçiş, fiziksel sevgiyi biraz kafa karıştırıcı hale getirebilir. Babaların neyin uygun olup olmadığı konusunda kendilerinden emin olamamaları normaldir; ancak sevgi gösterilerini azaltmamak, kritiktir. Sarılmalar bir anda sırt sıvazlamaya dönüştüğünde, kızınız babasının değişen vücudundan utandığını ya da daha kötüsü artık sevilmediğini düşünebilir.

10- Gerçekten önemli olana odaklanın

Baba olmak zor iştir; ama bir o kadar da değerlidir. Ergenlikteki kızınıza ne kadar önemli olduğunu hissettirmek, kimliğinin kırılgan olduğu bir dönemde büyük bir öz-değer kaynağıdır. Ve hayatı boyunca kendisiyle birlikte taşıyacağı bir şeydir. Aynı fikirde olmadığınızda ya da tüm kararlarına katılmadığınızda bile onu ne kadar çok sevdiğinizi ve daima seveceğinizi hayatının her anında hissettirmeye çalışın.

ShareTweetPin
Turuncu Dergisi

Turuncu Dergisi

Related Posts

Fobi çeşitleri
Yaşam

Fobi çeşitleri

Eylül 1, 2023
Eylül ayı sebze ve meyveleri
Mutfak

Eylül ayı sebze ve meyveleri

Eylül 1, 2023
Birinci sınıfa başlayan çocuğa nasıl davranılmalı?
Yaşam

Birinci sınıfa başlayan çocuğa nasıl davranılmalı?

Eylül 1, 2023
Yeni Dekorasyon Fikirleri
Yaşam

Yeni Dekorasyon Fikirleri

Ağustos 31, 2023
Gece, bebeklerin uykusunun kesilmesine neden olan beş etken!
Yaşam

Gece, bebeklerin uykusunun kesilmesine neden olan beş etken!

Ağustos 31, 2023
İyot eksikliği nedir? Vücutta iyot eksikliği belirtileri nelerdir?
Yaşam

İyot eksikliği nedir? Vücutta iyot eksikliği belirtileri nelerdir?

Ağustos 31, 2023

Recommended Stories

TÜRKİYE’DE MUTLULUK ORANLARI DÜŞTÜ

TÜRKİYE’DE MUTLULUK ORANLARI DÜŞTÜ

Şubat 19, 2021
Minik dostlarımızın özellikleri hakkında bilmeniz gereken her şey…

Minik dostlarımızın özellikleri hakkında bilmeniz gereken her şey…

Ağustos 31, 2021
Alerjik Bir Bünyesi Olanların Dikkat Etmesi Gereken 8 Temizlik Kuralı

Alerjik Bir Bünyesi Olanların Dikkat Etmesi Gereken 8 Temizlik Kuralı

Eylül 14, 2021

Popular Stories

  • Çatalhöyük’ten bugüne Anadolu Motifleri ve anlamları

    Çatalhöyük’ten bugüne Anadolu Motifleri ve anlamları

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Cumhuriyet’in ilk kadın muhtarı ve bilinmeyen hikâyesi

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Küçük ev’ akımı Türkiye’de yaygınlaşıyor: Tiny House

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Gezilecek Yerler Var! İşte Kocaeli’de Görmeniz Gereken 10 Yer

    2 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Tuil dekor nasıl yapılır?

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
TURUNCU DERGİ

Turuncu dergisi Türkiye’nin hikayesini omuzlayan, ülkesinin kaderini kendi kaderi bilen nadir dergilerden. Doğruların ve yanlışların birbirine karıştığı, bilgi kirliliğinin hızla çoğaldığı bir süreçte Turuncu her sayfada iyiye ve doğruya dair yeni bir şeyler söyleme çabasında.

Son Yazılar

  • Tatlılarda şeker yerine kullanılabilecek alternatifler
  • Fobi çeşitleri
  • Sonbaharda tatile çıkmak için en keyifli 6 neden

Kategoriler

  • Anne&Çocuk
  • Astroloji
  • Ayşegül Akyüz Yahşi
  • Betül Tat
  • Dekorasyon
  • Dosya
  • Emine Kibar
  • Esra Öztürk
  • Fatma Akgün
  • Fatma Karaman Süslü
  • Feride Şimşek Benli
  • Gaye Yardımcı
  • Genel
  • Gülay Kurt
  • Gülşen Özer
  • Güzellik
  • Halime Tezcan Tosun
  • Hilal Güler
  • Hüseyin Karaca
  • Kadın Hikayeleri
  • Kültür&Sanat
  • Merve Kuş Mataracı
  • Moda
  • Moda&Stil
  • Muradiye Şimşek
  • Mutfak
  • Nuran Sözen
  • Nuriye Ataseven
  • Psikoloji
  • Röportaj
  • Röportaj
  • Sağlık
  • Saliha Karaaslan
  • Seda Şişman
  • Senem Dinç
  • Seyahat&Tatil
  • Seyran Akdaş
  • Teknoloji
  • Tuğba Şahbaz
  • Tuğba Şahin
  • Ümmügülsüm Tat
  • Yaşam
  • Yasemin Batur
  • Yazarlar
  • Zahide Ceylan
  • Zehra Güveli
  • Zehranur Ceylan Demir
  • Zeliha Tamer

Sayfalar

  • Abonelik
  • Ana Sayfa
  • Dashboard
  • Dergiler
  • Gizlilik politikası
  • Hakkımızda
  • Hesabım
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • My Orders
  • Ödeme Sayfası
  • Sepetim
  • Store List
  • Teslimat ve İade
  • TURUNCUMOD
  • Yazarlar

© 2020 Powered by NONSTOP TECHNOLOGIES

No Result
View All Result
  • Hesabım
  • Dergilerim
  • Sağlık
  • Mutfak
  • Yaşam
  • Seyahat&Tatil
  • Kültür&Sanat
  • Dekorasyon
  • Kadın Hikayeleri
  • Anne&Çocuk
  • Yazarlar
  • Astroloji
  • Videolar
  • Üye Ol
  • Abone Ol
  • Dergiler
  • Psikoloji
  • Teknoloji
  • Güzellik

© 2020 Powered by NONSTOP TECHNOLOGIES

Tekrar hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz? Kayıt Ol

Yeni Hesap Oluştur

Kayıt olmak için formları doldurun

Tüm alanlar zorunludur. Giriş Yap

Parolanızı Kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş Yap

Add New Playlist

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
Go to mobile version