Okula yeni başlayacak olan çocuğunuzun, hayatının bu yeni dönemine mümkün olduğu kadar kolay adapte olması çok önemlidir. Bu konuda ona destek olarak bu süreci daha sancısız geçirmek istiyorsanız, bu önerilere göz atabilirsiniz
1. Anne-babasız zaman tanıyın
Okula başlamak üzere olan birçok çocuk, köşedeki fırından ekmeği kendisi almak isterse, ebeveynler buna izin vermelidir. Çünkü okulda çocuğunuzdan çok fazla bağımsızlık beklenecek. Örneğin çantasını hazırlamak, ödevlerini hatırlamak ve okula giderken oyalanmamak gibi sorumluluklarını kendisi yerine getirmelidir.
2. İnce motor becerileri uygulayın
Kesme ve boyama, ince motor becerilerini geliştirir ve yazmayı öğrenmek için iyi bir hazırlıktır. Çocuğunuza bol miktarda kağıt, makas ve kalem verebilir ve onu kesmeye ve çizmeye teşvik edebilirsiniz.
3. Günlük yaşamda sabırlı olmayı öğretin
Elbette, çocuklar her şeyi hemen olsun isterler. Ama sabır, hayatı kolaylaştırır ve öğrenilebilir. Çocuğunuzdan her zaman biraz daha beklemesini isteyin. Ancak bir ebeveyn olarak iyi bir rol model olmalısınız. Örneğin; trafik sıkışıklığında, süpermarkette kasada veya restoranda ne kadar sabırlı veya sabırsız olduğunuz çocuğunuza yansır.
4. Çocuğunuza sorumluluklar verin
Çocuğunuzun günlük hayatta zaten masayı, yatağını toplamak veya çöpü dışarı çıkarmak gibi küçük görevleri var mı? Yoksa şimdi bu tür sorumlulukları aşılamak için iyi bir zaman.
5. Başarısızlığa katlanabilmeyi öğretin
Çocuğunuz her zaman birinci olmayacak. Bununla başa çıkmayı öğrenmelidir. Bir yarışta onlardan daha iyi performans gösterin. Kazanmanın yanı sıra kaybetmenin de olduğunu anlatın.
6. Günlük alışkanlıklarını okul zamanına göre hazırlayın
Akşam yatma ve sabah kalkma saatlerini, yemek saatlerini okula göre düzenleyin. Okul çağındaki çocuklar için uzmanlar 8-10 saatlik uyku süresini önermektedir.
7. Duygular hakkında konuşun
Elbette çocuğunuzun okulda nasıl olduğunu bilmek istersiniz; öğretmenleriyle nasıl geçindiği ve iyi arkadaşlarının olup olmadığı gibi. Bazı çocuklar iletişim kurma dürtüsüyle dolup taşıyor, bazıları ise sessiz kalmayı tercih ediyor. Bazı durumlarda ‘Okul nasıldı?’ sorusu pek yardımcı olmuyor. Onun yerine çocuğunuzun o gün neyi sevdiği, neyi beğenmediği, hangi çocukları sevdiği gibi belirli sorular sorun. Görüşlerinin önemli olduğunu ve ciddiye alındığını anlamlıdırlar. Ebeveynler ayrıca duygular hakkında nasıl konuşulacağını gösterebilir: ‘Bugün mutluydum çünkü…’ veya ‘Bugün yorucu bir gündü çünkü…’ gibi.
8. Okula mümkün olduğunca erken gitme veya vaktinde gitme alıştırması yapın
Birinci sınıf öğrencileri genellikle heyecanlıdırlar; sokakta nasıl davranacaklarını ve okula nasıl gideceklerini ne kadar iyi bilirlerse, o kadar güvende olurlar.
9. Okul beklentisini geliştirin
Çocuğunuz okulun ilk gününün bir an önce gelmesini bekleyenlerden biri değil mi? Belki çocuğunuzun okula başlamakla ilgili korkuları veya endişeleri olup olmadığını öğrenmeye çalışabilir ve ayrıca gelecekteki sınıf arkadaşlarının aileleriyle bağlantı kurabilirsiniz. Ayrıca geleceğin birinci sınıf öğrencileri için tanıtım etkinlikleriyle okulu daha iyi tanıma fırsatını da kullanabilirsiniz.
10. Hiçbir çocuk her şeyi yapabilmek zorunda değildir
Çocuğunuzun okulun taleplerini karşılayıp karşılamadığından emin değil misiniz? Yapılacak en iyi şey okulla konuşmaktır; eğitimciler çocuğunuzu tanırlar ve çok fazla deneyime sahiptirler. Çocuğunuzun her alanda eşit şekilde iyi olması gerekmez. Her insan daha güçlü ve daha zayıf yanlara sahiptir. Çocuğunuzun istenilen taleplere uygun olup olmadığı konusunda şüpheleriniz varsa, öğretmeninden tavsiye almalısınız.