Güneş, hepimizin içini ısıtan, hayatın devamlılığını sağlayan, yaşam ve enerji kaynağımız. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren, D vitamini sağlayan ve biyolojik ritim için de çok önemli olan güneşin altında bilinçsizce yatmak ise pek çok cilt rahatsızlığına sebep olabiliyor. İşte güneşten korunmanın yollarını ve korunurken hangi konulara dikkat etmemiz gerekiyor.
Tatil planları yaptığımız bugünlerde, güneşten akıllıca yararlanmak adına doğru saatlerde dışarıya çıkarak ve doğru ürünleri kullanarak güneşin zararlı ışınlarından kendinizi koruyabilirsiniz. Önemli olan; cildinize en uygun koruyucuları seçmek ve bu koruyucuların içeriklerini doğru okuyabilmek…
Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için yüz, boyun ve dekolte bölgenize yüksek filtreye sahip güneş koruyucu kremler sürmeyi ihmal etmeyin. Kullanacağınız ürünler zararlı UV ışınlarını yansıtarak cildinizin zarar görmesini engeller. Peki UVB ya da UVA ne demek? öncelikle onu açıklayalım.
UVA yani ‘Ageing’ (Yaşlanma) veya ‘Allergie’nin (Alerji) A’sıdır. Yıl boyunca her türlü hava şartlarında bile etkisini gösterir. UVA ışınları dünya yüzeyine yansıyan ultraviyole ışınlarının yüzde 95’ini oluşturur. UVB ise, ‘Burns’ (Yanık) ya da ‘Bronzed skin’in (Bronzlaşmış cilt) B’sidir. UVB ışınları, dünyaya ulaşan UV ışınlarının yalnızca yüzde 5’ini oluşturur. Bronzlaşma, güneş yanıkları, güneş alerjisi ve cilt kanserlerinden sorumludur. Cildin derinlerine nüfus ederek cildin alt katmanındaki hücrelere kadar ulaşır. Kısaca; bilinçli bir güneş sever olarak güneşin keyfini çıkartmak istiyorsanız aynı anda UVA, UVB ve uzun UVA koruması sağlayan bir güneş koruması kullanmalısınız.
Bir de elbette SPF konusu var. Güneş koruyucu faktör (SPF- Sun Protection Factor) tüm güneş koruyucu ürünlerin üzerinde yazılı olarak geçer. Ürünlerin cildinizi güneşten koruma güçlerini gösteren bir rakamdır. Düşük (6 – 10 faktör), orta (15 – 25 faktör), yüksek (30 – 50 faktör) ve çok yüksek (50+ faktör) olarak adlandırılan SPF’nin farklı koruma düzeyleri cildinizin yapısına göre de değişkenlik gösterir. Açık tenli biriyseniz ya da göz renginiz ve saç renginiz açık renkteyse, çok yüksek koruma faktörlü ürünleri tercih etmelisiniz. Günlük kullanım için 15 – 30 SPF faktörü yeterlidir. 15 faktör içeren güneş koruyucular UVB ışınların yüzde 90’ını bloke eder.
Güneşe karşı önlemler…
- Güneş kremi satın alırken hem UVA, hem de UVB içeren bir ürünü tercih etmelisiniz. Her mevsim koruyucu ürün kullanmak da önemli. Kış aylarında daha düşük SPF kullanırken, yaz aylarında daha yüksek SPF’ler kullanmayı da ihmal etmeyin.
- Aldığınız güneş kreminin son kullanım tarihlerine bakmalısınız. Önceki yıllardan kalan güneş koruyucular, etkisini kaybederek deriye zarar verebilir.
- Aktarlardan aldığınız karışımlar ya da evde yaptığınız güneş koruyucular, her ne kadar bitkisel ve mineral içerikli olsa da cildin direkt güneşe maruz kalmasını sağlar. Cilt yaşlanması, leke ve kırışıklıklar için fırsat sunar.
- Cildiniz yağlı ve karma ise losyon formda olan ürünleri, kuru ise krem formdaki ürünleri tercih etmelisiniz.
- Dudak ve göz çevresi en ince deri olduğundan, bu bölgelere özel güneş kremi sunan markaları inceleyebilirsiniz. Çünkü bu bölgeler güneşten korunması gereken en hassas bölgelerdir.
- Yazın sürekli su ile temas halindeyseniz ya da düzenli spor yapıyorsanız, suya ve tere dayanıklı güneş ürünlerini kullanmalısınız.
- Güneş kremleri yüz, yüz & vücut olarak iki şekilde satılır. Krem formda olan yüz ürünleri ile losyon formda olan vücut ürünlerini ayrıştırarak kullanmakta fayda var.
- İki saatte bir güneş kreminizi yenilemelisiniz. Fakat denizin ya da havuzun içinde çok kalıyorsanız bu süreyi bir saate çekmelisiniz.
- UVA ya da UVB’nin yanı sıra içeriğinde çinko oksit ve titanyum dioksit bulunan kremleri tercih edebilirsiniz. E vitamini, hyaluronik asit ve mineraller güneşe karşı yüksek koruma sağlamaya yardımcı olur.
- Güneş kremini cilde yedirerek sürmemeye özen gösterin çünkü bu şekilde koruyucu tabaka incelir. Ovalamadan ve cilde yedirmeden direkt olarak sürmelisiniz.