Yaşamını insanlığa ve hastalarına adayan Prof. Dr. Sadettin Ökten’in ablası Dr. Ayşe Hümeyra Ökten, 85 yaşında ebedi aleme irtihal etti.
ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Genel Başkanı Kamber Çal, yaptığı açıklamada, camia için çok bedelli bir adı ebedi aleme uğurladıklarını belirterek, “Dr. Ayşe Hümeyra Ökten, hem lider hem adanmış bir addır. Ömrünü hak yolunda, hakka ve ulusa hizmet etmek için geçirdi. Liderdi, zira hiç kız çocuklarının yüksek tahsil görmediği bir yarıyılda, natürel ki ailesinin de tesiriyle tıp fakültesinde okudu. İkinci ehemmiyetli yanı, başörtülü olarak işini yapan ilk bayan hekimdi.” diye konuştu.
Ökten’in, ilmi açıdan pek çok mevzuda Müslüman bayanlara lider olduğunu işaret eden Çal, şunları söyledi: “Babası imam hatiplerin kurucusu merhum Celaleddin Ökten’in de camiamız için lider bir rolü var öğreniyorsunuz, o geleneği de devam ettirmiş oldu. 1950’li senelerdeki eğitim yaşamı ve işe başlamasının ardından bir gün kapısını hoş bir nasip çaldı. O nasip, Kızılay‘ın misyonlusu olarak hacca gitmekti. O günden sonra başka bir deyişle mukaddes toprakların havasını teneffüs ettikten sonra bir daha dönmek istemedi. Hem Medine’de hem İstanbul’da yaşamaya başladı. İmtihansız girdiği tıbbiyede kariyer gayelerini elinin tersiyle iterek, Allah’a iyi bir kul olmaya ve yoksul insanlara takviyeye adadı kendini. Biz de tanığıyız, o hem Allah’a iyi bir kul, hem de peygamber efendimize iyi bir ümmetti. Allah makamını ali eylesin allahın izniyle.”
-
Dr. Ayşe Hümeyra Ökten Kimdir
Cumhuriyet’in ilk yarıyılında tıp eğitimi alıp hekim olan Dr. Ayşe Hümeyra Ökten, mektepten mezun olduktan sonra bir süre Sarıyer Tüberküloz Savaş Dispanseri’nde çalıştı.
Ökten, henüz asistanken Kızılay’ın ilk bayan hekim misyonlusu olarak hacca gitti ve Medine’ye asıllaştırdığı bu yolculuktan sonra Suudi Arabistan‘da oturma izni alarak, yaşamını orada yaşamaya karar verdi. Daha sonra babası da Medine’de oturma tutkusu dinleyince işinden istifa ederek, ailece Medine’ye yerleşti.
Görevi sebebiyle gittiği Medine’ye bağlanan Ökten, 1960’tan sonra dokuz ay Suudi Arabistan’da, üç ay İstanbul’da kalarak çalışmalarını sürdürdü.
Dr. Ökten, babasının etrafında yer alan ilim ve bilim dünyasından pek çok ehemmiyetli ad olan Mehmed Zahid Kotku, Babanzade Ahmed Naim, Mehmed Ali Ayni, Mahir İz, Nurettin Topçu gibi bir yarıyıla damgasını vurmuş ilim adamlarının yaşamına yakinen tanık oldu ve onların bilgisinden istifade etti.
Kendisini hastalarına adayan Ökten, yoğun iş yaşamı sebebiyle hastalarına yeterince zaman ayıramayacağı görüşüyle evlenmedi.
Ökten, 85 yaşında Medine’de yaşama veda etti.