Diyet yapmanıza rağmen hedeflediğiniz kiloya ulaşamıyorsanız siz de bu 10 hatadan birini yapıyor olabilirsiniz.
Siz de uyguladığınız diyete sadık olmanıza rağmen kilo vermediğinizi mi hissediyorsunuz? Eğer cevabınız ‘evet’ ise birçok insanın diyet konusunda yaptığı bu hataları yapıyor olabilirsiniz!
Her Kaloriyi Saymayın
Diyet yaparken ihtiyaçtan daha az kalori almak önemlidir. Fakat bundan daha da önemli olan tükettiğiniz gıdaların kalitesi ve içerikleridir. Örneğin az kalori tüketmeye çalışırken, protein ihtiyacını göz ardı ederseniz kas kaybı yaşayabilirsiniz. Düşük glisemik indeksli karbonhidratlar tüketmenin de, aynı kaloride ancak daha yüksek glisemik indekse sahip karbonhidratları tüketmeye göre daha fazla kilo kaybettirdiği biliniyor. Yani kalori sayısı her şey demek değil.
Her Gün Tartılmayın
Kilo vermeye çalışırken her gün sürekli tartılmak moralinizin bozulmasına ve motivasyonunuzu kaybetmenize neden olabilir. Çünkü vücudumuzda gerçekleşen birçok şey, tartıda gördüğümüz sayıyı aynı gün içinde bile değiştirebilir. Bu nedenle haftada bir kez, günün aynı zaman diliminde tartılmalısınız.
Su İçmeyi Unutmayın
Besinlerin sindirilmesi, metabolizmanın hızlanması ve zararlı maddelerin vücuttan atılması, dolayısıyla kilo kaybı için su içmek çok önemlidir. Gün içinde içtiğiniz çay, kahve, meyve suyu veya bitki çayları suyun yerini tutmaz. Kilonuz başına günde ortalama 30 mililitre su içmelisiniz.
Sevdiğiniz Yiyecekleri Hayatınızdan Tamamen Çıkarmayın
Sürdürülebilir bir diyet yapmanın en önemli kuralı motivasyonunuzu yüksek tutmaktır. Bu nedenle ara sıra kendinizi sevdiğiniz yiyeceklerle ödüllendirmek motivasyonunuzu artıracaktır. Yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrendikten sonra bu sevdiğiniz yiyecekleri diyet yaparken de tüketebilirsiniz. Sadece miktarına ve sonrasında uygulamanız gereken beslenme önlemlerine dikkat etmeniz gerekli.
Hep Aynı Gıdaları Tüketmeyin
“Hep aynı gıdaları tüketirsem daha çok kilo verebilirim” düşüncesi en sık düşülen diyet hatalarından biridir. Bu kilo vermenizle sonuçlanabilir ancak yağ değil kas kaybına yol açar. Beslenmeniz ne kadar renkli ve çeşitli olursa o kadar çok kompleks karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral alabilir ve daha sağlıklı kilo verebilirsiniz.
Her Öğünde Aynı Miktar Kaloriyi Tüketmeye Çalışmayın
Diyet programınızda günde 1500 kcal almayı hedefleyip bunu öğünlere bölüp her öğün aynı miktar kaloriyi almaya çalışmak hem sizi zora sokar, hem de doğru bir yaklaşım değildir. Örneğin sabahları vücudunuz daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar, bu nedenle kahvaltı 400-450 kcal arasında olmalıdır. İyi bir kahvaltı, gün içinde daha az kalori almanızı sağlayarak kilo verme sürecinize destek olur. Öğlen yemeği 300-350 kcal aralığında, gün içinde tüketilen ara öğünler de 100- 200 kcal aralığında olabilir.
Kilo Verdikçe Hareketi Azaltmayın
Hedeflediğiniz kiloya yaklaştıkça daha fazla kaçamak yapmaya ya da sporu ve hareketi göz ardı etmeye başlayabilirsiniz. Ancak en zor kaybedilen kilonun son 2-3 kilo olduğunu unutmayın ve fiziksel aktivite seviyenizi daha da artırmaya özen gösterin.
Hızlı Yemeyin
Yemeği fazla hızlı yediğinizde sindiriminiz yavaşlar ve bu da kilo artışına neden olabilir. Bu nedenle yemek yeme sürenizi mümkün olduğunca uzun tutmalısınız. Böylelikle hem daha az yemek yiyeceksiniz hem de vücudunuz yediklerinizi sindirmek için yeterli enzim salgılayabilecek.
Gereğinden Fazla Meyve Tüketmeyin
Sebzelerin su ve lif oranları yüksek, kalorileri ise düşüktür. Yeşillikler, biber, domates, salatalık gibi besinleri çiğ tükettiğinizde porsiyon kontrolü yapmanıza gerek olmaz. Ancak karpuz, üzüm, incir gibi meyveler fruktoz şekeri içerir, bu nedenle bu meyveleri sınırlı tüketmelisiniz.
Kısa Sürede Kilo Vermeyi Hedeflemeyin
Herkes bir an önce fazla kilolarından kurtulmak ister ama hızla verilen kilolar hızla geri alınır. Önemli olan sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığını edinmenizdir.