Büyüdükçe, çocukken karşılaştığımız insanları, olayları ve hatta yerleri unutuyoruz. Peki neden?
Kişiliğimiz, çocukluğumuzda şekillenir ama ilk birkaç yıl anılarımızı zar zor hatırlayabiliyor olmamız da ne kadar ironik? Bu herkes için geçerlidir ve hatta resmi bir terimi vardır: Çocukluk amnezisi.
Çocukluk amnezisi nedir? Çocukluk amnezisi zaman ortaya çıkar?
Çocukluk amnezisi, yetişkinlerin 4 yaşından önce başlarına gelen olayların ayrıntılarını hatırlayamamasıdır. Aslında sadece ayrıntıları değil bütün olayları tam olarak hatırlayamayız. Araştırmacılar ise, 7 yaşından küçük çocukların “erken yaşam olaylarının %60’ını veya daha fazlasını” hatırlayabildiklerini, 8 ve 9 yaşındakilerin ise ancak %40’a kadar hatırlayabildiğini buldu.
Anılarımız konuşma yeteneğimizle yakından bağlantılı
Bebeklik anılarımızı neden hatırlayamadığımıza dair teorilerden biri de, o sırada sözlü olarak iletişim kuramadığımızdır. Bir anıyı hatırladığımızda, sözcükleri kullanırız ve onu dil gerektiren birçok ayrıntıyla anlatabiliriz. Çoğu bebek 2 yaşından önce konuşmaya başlamaz, bu nedenle tutarlı bir hafıza oluşturamazlar.
Beyin gelişimimiz çok büyük bir rol oynar
Büyüdükçe, beynimiz çok fazla ağır yük kaldırıyor, bu nedenle yapılan bir çalışma, “beyinler çok sayıda yeni hücre yetiştirmekle meşgul olduğunda, uzun vadeli olacak anıları saklamadıkları” sonucuna vardı. Ayrıca 3 – 4 yaşından önceki günlük olayları fiziksel olarak bile hatırlayamayız çünkü epizodik hafızamız henüz devreye girmemiştir. Bu yüzden hangi parka gittiğiniz gibi soyut anılarımızı hatırlayabilir ama annenizin sizi bir keresinde hangi dondurmacıya götürdüğünü hatırlayamayız.