Sabahları uyandığınızda kendinizi aç hissetmemenizin nedenlerini hiç merak etmiş miydiniz? İşte uyandığınızda aç hissetmemenizin olası nedenleri…
Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu hemen hemen hepimiz duymuşuzdur. Ancak bu popüler görüşün aksine kahvaltı, sandığımız kadar da vazgeçilmez bir öğün değil! Kahvaltı yapamadığınız, kendinizi aç hissetmediğiniz günlerde sağlıksız bir şey yapıyormuş hissine kapılıyorsanız sizleri buraya alalım! Sabah saatlerinde aç hissetmemek, kimi zaman ciddi bir soruna işaret etse de çoğu zaman endişelenecek hiçbir şey olmadığını bilmelisiniz. Sizin için sabah saatlerinde aç hissetmememizin olası nedenlerini araştırdık. İşte uyandığınızda aç hissetmemenizin altında yatabilecek nedenler ve yapmanız gerekenler…
1. Bir önceki akşam ağır bir akşam yemeği yemiş ya da geç saatlerde atıştırmış olabilirsiniz
Uyandığınızda aç hissetmemenizin ana nedenlerinden biri, bir önceki gece ağır bir yemek yemeniz ya da atıştırmanızdır. Özellikle de yağ ve protein oranı yüksek yemekler, sindirimi yavaşlatacağı için ertesi sabah da kendinizi tok hissetmenize neden olabilir. Gün boyunca almanız gereken besinleri aldığınızı düşünüyorsanız bir önceki akşam ağır bir yemek yediğinizde bir sonraki gün kahvaltıyı es geçebilirsiniz!
2. Hormon seviyeleriniz değişmiş olabilir
Gece boyunca vücudunuzdaki hormonların seviyeleri de değişir. Bu durum, iştahınızı kapatabilir ve kahvaltıyı es geçmenize neden olabilir. Adrenalin gibi hormonlar midenizin boşalmasını geciktirerek karaciğerinizdeki ve kaslarınızdaki karbonhidratların parçalanmasını sağlar. Bu sayede iştahı da bastırır. Gün içinde yaşanan hormon dalgalanmalarının oldukça normal olduğunu unutmamalısınız. Ancak ani açlıklar ya da iştahsızlıklar yaşıyorsanız bir uzmanla görüşmekte fayda var.
3. Endişeli veya depresif hissediyor olabilirsiniz
Kaygı ve depresyon, iştahınızı sandığınızdan çok daha fazla etkiler. Uyku bozuklukları, yorgunluk ya da dikkat dağınıklığı iştahınızında dalgalanmalara yol açabilir. Tabii kimi zaman kaygı halinin iştahınızı açabileceğini de unutmamalısınız. Bu durum, kişiden kişiye değişiklik gösterir.
4. Hamile olabilirsiniz
Hamile kadınların %80’i, sabah bulantılarından ve kusmaktan şikayet eder. Genellikle sabah saatlerinde kendini gösteren bu bulantılar, genellikle hamileliliğin 14. haftasından sonra geçer. Tahmin edebileceğiniz üzere sabah bulantıları da iştahınızı kapatabilir. Hamilelik, sabah bulantılarının yanı sıra hazımsızlık ve şişkinlik gibi problemlere de yol açabilir. Bol bol su içmek, küçük öğünler yemek, sağlıklı beslenmek, bol bol uyumak ve mide bulantınızı tetikleyecek kokulardan kaçınmak için sık sık evi havalandırmak iştahınızı geri kazanmanıza yardımcı olabilir.
5. Hasta olabilirsiniz
Hastalanmak, iştah seviyenizde ciddi dalgalanmalara neden olabilir. Kimi zaman enfeksiyonlar, tat ve koku alma duyularınızı sınırlayarak yediğiniz yemekten keyif almamanıza neden olabilir. Aç hissetmeseniz dahi hasta olduğunuzda beslenmenize dikkat etmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Tabii bol bol su içmeniz gerektiğini de hatırlatalım!
6. Son olarak diğer olası nedenlere de bir göz atalım!
Yukarıda listelediğimiz nedenlere ek olarak uyandığınızda aç hissetmemenizin farklı nedenleri de olabilir.
- Kimi ilaçlar, örneğin antibiyotikler, iştah seviyenizi etkileyebilir.
- Artan yaşla birlikte iştah azalması da oldukça yaygındır. Enerji ihtiyacınızın ve tat ve koku duyularınızın değişmesi, iştah seviyenizde azalmalara neden olabilir.
- Tiroid sorunları da iştah ve kilo kaybına neden olabilir.
- Ovulasyon dönemleri de değişen hormon seviyelerinizden dolayı iştahınızın kapanmasına neden olabilir.
- Kronik rahatsızlıklar da iştah üzerinde etkilidir. Örneğin karaciğer hastalıkları, kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları, HIV ve kanser gibi kimi hastalıklar iştah kaybına yol açabilir.
Peki ne yapabilirsiniz?
Uyanır uyanmaz yemek yemek istemiyorsanız kahvaltı yapmadan önce birkaç saat bekeleyebilirsiniz. Kimi zaman duş alıp giyindikten sonra kahvaltı yapmak daha iyi bir fikir gibi gözükebilir. Güne başladığınız halde aç hissetmiyorsanız iştahınızı arttırmak için küçük ama besleyici yiyecekler tüketebilirsiniz. Örneğin granola, yoğurt, kuruyemiş, yulaf, taze meyve ya da omlet gibi yiyecekleri sabah rutinlerinize eklemek faydalı olabilir. Yine de kahvaltıyı es geçmek istiyorsanız bunda hiçbir problem olmadığını bilmelisiniz! İhtiyacınız olan besinleri günün ilerleleyen saatlerinde aldığınız sürece kahvaltı yapıp yapmamanızın hiçbir önemi yok!