SON SAYI
Temmuz-Ağustos sayımız yayındadır, satın alıp dijital okumak için buraya tıklayınız.
TURUNCU DERGİ
No Result
View All Result
TURUNCUMOD
Dergilerim
Hesabım
  • Giriş Yap
  • Kayıt Ol
Lookbook
Blog
Dergiler
Abone Ol
TURUNCU DERGİ
  • Giriş Yap
  • Kayıt Ol
No Result
View All Result
TURUNCU DERGİ
No Result
View All Result
Home Psikoloji

Yeni normal hayatımızda ilişkilerimizi düzenlemek…

Turuncu Dergisi by Turuncu Dergisi
Mart 23, 2021
3 min read
0 0
0
Yeni normal hayatımızda ilişkilerimizi düzenlemek…

 

RELATED POSTS

Kilo vermeyi engelleyen psikolojik etkenler

Çocuklar konuşmayı anneden mi öğrenir, babadan mı?

Fobi çeşitleri

Yaklaşık 1 yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci, fiziksel sağlıkla ilgili endişelerin yanı sıra ekonomik sorunlar, çocuklarının eğitim hayatı, geleceğe dair belirsizlik gibi birçok alanda kaygıları artırdı. Ebeveynlerin çocuklarıyla yaşadığı mevcut sıkıntıları daha da şiddetlendirdi. Bu dönemde ruh sağlığımızı korumak ve aile içi çatışmaları önlemek için her zamankinden çok daha fazla çaba sarf etmeliyiz. Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Selin Birgül Baran, pandemi döneminde aile içi iletişimde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Okula gitmek yerine eğitim hayatını ekranın önünde online derslerle sürdüren, sokakta arkadaşlarıyla özgürce oynayamayan, sosyal aktivitelerden yoksun kalan ve süreçle ilgili kaygı seviyesi artan çocuk ve ergenlerin pandemi öncesine göre daha mutsuz, hırçın ve öfkeli olmaları kaçınılmazdır. Anne, babalar oldukça yüksek oranda çocuklarının derse odaklanamamasından, geç saatte uyumalarından, bilgisayar kullanımına ya da sanal oyunlara çok zaman harcamalarından yakınmaktadır. Çocuklarının söz dinlememesi, tepkilerini kızgınlıkla ifade etmesi, kurallara karşı gelmesi ebeveynlerinde çaresizlik ve tükenmişlik hissi uyandırmaktadır. Bu sıkıntılı pandemi döneminde ebeveynlerin de tahammül seviyesinin çok azaldığı gözlenmektedir. Özellikle çiftlerin evden çalışma hayatını sürdürmesi, sürekli bir arada ve sosyal hayattan uzak, izole bir evlilik modeli doğurdu. Çocuğu olmayan, yeni evli çiftlerde evliliğe uyum sürecini bu şekilde yaşamak, hayal kırıklığı ve kavgaları artırdı. Stres yükünü yoğun yaşayan, duygu regülasyonu bozuk bireyler bu dönemde ilişkide yıkıcı, eleştirel ve suçlayıcı davranarak evlilik ilişkisinin kötüleşmesine neden olabilmektedir. Evliliğin temelinin henüz oturmadığı ilk yıllarda pandemi ile yüzleşmek bu çiftleri oldukça olumsuz etkilemektedir.

Evlilik uyumu iyi olan, birbirine ve evliliğe çoktan adapte olmuş çiftlerde bu çatışmalar nispeten daha az yaşanmaktadır. Ancak çocukları varsa, COVID-19 sürecinde ebeveynliğin getirdiği olumsuzluklar da eşler arasında çatışmalara yol açabiliyor. Tüm bu negatif etkenlere rağmen ruh sağlığımızın ve aile hayatımızın olumsuz etkilenmemesi için uygulayabileceğimiz birçok yöntem mevcut.

KENDİ DUYGULARINIZI DÜZENLEYEBİLMEK

Eşimize ve çocuklarımıza karşı sabırlı ve empatik yaklaşabilmemiz için, kendi duygu düzenleme ve yönetme kapasitemizin sağlıklı işlemesi gerekir. Bu süreçte kendi ruh sağlığımızı korumak ilk hedefimiz olmalıdır. Uçaklarda önce kendi oksijen maskemizi takıp, sonra çocuğumuzunkini takmamız gibi önce kendi duygu düzenleme kapasitemizi geliştirmeliyiz ki çocuklarımıza uygun desteği verebilelim. Ebeveynler olarak, kendi stresimizi yönetmeye, daha fazla belirsizliğe tahammül etmeye ve egzersiz, iyi uyku hijyeni ve gevşeme egzersizleri gibi kişisel bakım faaliyetlerinde bulunmaya öncelik verdiğimizde, bu sakin bir şekilde tepki verme kapasitemizi genişletir. Bu, çocuklarımıza da stres ve ilgili tehditlerle başa çıkabileceklerini ve bunları yönetebileceklerini öğretir.

KRİZLE BAŞA ÇIKABİLMEK

Öncelikle bizim ve eşimizin ruh halinde dalgalanmalar olabileceğini ve bazı günler daha mutlu olup bu süreci yönetebileceğimizi, bazı günler ise çökkünlük ve umutsuzluk yaşayıp çaresiz hissedebileceğimizi unutmamamız gerek. Bu nedenle sürtüşmelerimizin arttığı ve öfkeli olduğumuz durumlarda ortamdan uzaklaşmak, kendimize ve karşımızdakine sakinleşmek için zaman tanımak gerekir. İmkan varsa kısa süreli yürüyüş yapmak ya da balkonda hava almak iyi hissettirir. Eskiden bizi mutlu eden ev içinde yapılabilecek şeyleri yapmak ve sevdiklerimizle görüntülü konuşmak işe yarayabilir.

ORTAK AKTİVİTELER BULMAK

Hep beraber yapabileceğimiz eğlenceli aktiviteler ve kaliteli zaman geçirmek bizi ve çocukları iyi hissettirir. Oyun veya film gecesi, resim, boyama yapmak, puzzle ya da kutu oyunları gibi herkesin ortak zevk aldığı etkinlikler karantina günlerini huzurlu geçirmemizi sağlar.

Sonuç olarak bu dönemin geçici olduğu, hayatımızın koronavirüs öncesi ile aynı olamamasının normal olduğu, bu dönemde evde herkesin daha stresli ve kırılgan olmasının çok anormal olmadığını bilmek ve önce bizim sakin tepkiler vermemizin sorunları çözmede kilit nokta olduğunu unutmamak gerekir.

ShareTweetPin
Turuncu Dergisi

Turuncu Dergisi

Related Posts

Kilo vermeyi engelleyen psikolojik etkenler
Psikoloji

Kilo vermeyi engelleyen psikolojik etkenler

Ekim 21, 2022
Çocuklar konuşmayı anneden mi öğrenir, babadan mı?
Psikoloji

Çocuklar konuşmayı anneden mi öğrenir, babadan mı?

Ekim 3, 2022
Fobi çeşitleri
Psikoloji

Fobi çeşitleri

Eylül 21, 2022
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu nedir?
Psikoloji

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu nedir?

Ağustos 1, 2022
Sekonder Kazanç Yani Kişinin Çeşitli Rahatsızlıklarından Çıkar Sağlama Durumu
Genel

Sekonder Kazanç Yani Kişinin Çeşitli Rahatsızlıklarından Çıkar Sağlama Durumu

Temmuz 30, 2022
İnsanlara İstemeden Zarar Verebileceğiniz Klişe Cümleler
Genel

İnsanlara İstemeden Zarar Verebileceğiniz Klişe Cümleler

Temmuz 27, 2022

Recommended Stories

Hangi vitamin takviyesi ne için kullanılır?

Hangi vitamin takviyesi ne için kullanılır?

Mayıs 23, 2023

Miramise Tarifi

Kasım 21, 2019
Verimliliğin Temel Formülü Listeler

Verimliliğin Temel Formülü Listeler

Mart 23, 2021

Popular Stories

  • Çatalhöyük’ten bugüne Anadolu Motifleri ve anlamları

    Çatalhöyük’ten bugüne Anadolu Motifleri ve anlamları

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Cumhuriyet’in ilk kadın muhtarı ve bilinmeyen hikâyesi

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Küçük ev’ akımı Türkiye’de yaygınlaşıyor: Tiny House

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Gezilecek Yerler Var! İşte Kocaeli’de Görmeniz Gereken 10 Yer

    2 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Tuil dekor nasıl yapılır?

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
TURUNCU DERGİ

Turuncu dergisi Türkiye’nin hikayesini omuzlayan, ülkesinin kaderini kendi kaderi bilen nadir dergilerden. Doğruların ve yanlışların birbirine karıştığı, bilgi kirliliğinin hızla çoğaldığı bir süreçte Turuncu her sayfada iyiye ve doğruya dair yeni bir şeyler söyleme çabasında.

Son Yazılar

  • Tatlılarda şeker yerine kullanılabilecek alternatifler
  • Fobi çeşitleri
  • Sonbaharda tatile çıkmak için en keyifli 6 neden

Kategoriler

  • Anne&Çocuk
  • Astroloji
  • Ayşegül Akyüz Yahşi
  • Betül Tat
  • Dekorasyon
  • Dosya
  • Emine Kibar
  • Esra Öztürk
  • Fatma Akgün
  • Fatma Karaman Süslü
  • Feride Şimşek Benli
  • Gaye Yardımcı
  • Genel
  • Gülay Kurt
  • Gülşen Özer
  • Güzellik
  • Halime Tezcan Tosun
  • Hilal Güler
  • Hüseyin Karaca
  • Kadın Hikayeleri
  • Kültür&Sanat
  • Merve Kuş Mataracı
  • Moda
  • Moda&Stil
  • Muradiye Şimşek
  • Mutfak
  • Nuran Sözen
  • Nuriye Ataseven
  • Psikoloji
  • Röportaj
  • Röportaj
  • Sağlık
  • Saliha Karaaslan
  • Seda Şişman
  • Senem Dinç
  • Seyahat&Tatil
  • Seyran Akdaş
  • Teknoloji
  • Tuğba Şahbaz
  • Tuğba Şahin
  • Ümmügülsüm Tat
  • Yaşam
  • Yasemin Batur
  • Yazarlar
  • Zahide Ceylan
  • Zehra Güveli
  • Zehranur Ceylan Demir
  • Zeliha Tamer

Sayfalar

  • Abonelik
  • Ana Sayfa
  • Dashboard
  • Dergiler
  • Gizlilik politikası
  • Hakkımızda
  • Hesabım
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • My Orders
  • Ödeme Sayfası
  • Sepetim
  • Store List
  • Teslimat ve İade
  • TURUNCUMOD
  • Yazarlar

© 2020 Powered by NONSTOP TECHNOLOGIES

No Result
View All Result
  • Hesabım
  • Dergilerim
  • Sağlık
  • Mutfak
  • Yaşam
  • Seyahat&Tatil
  • Kültür&Sanat
  • Dekorasyon
  • Kadın Hikayeleri
  • Anne&Çocuk
  • Yazarlar
  • Astroloji
  • Videolar
  • Üye Ol
  • Abone Ol
  • Dergiler
  • Psikoloji
  • Teknoloji
  • Güzellik

© 2020 Powered by NONSTOP TECHNOLOGIES

Tekrar hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz? Kayıt Ol

Yeni Hesap Oluştur

Kayıt olmak için formları doldurun

Tüm alanlar zorunludur. Giriş Yap

Parolanızı Kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş Yap

Add New Playlist

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
Go to mobile version