D vitamini, başta kemik sağlığı olmak üzere vücudun işleyişi ve gelişimi için oldukça önemli bir vitamindir. Ancak yenidoğan bebekler, D vitamini eksikliği bakımından riskli grup arasında yer alıyor. Çünkü anne sütü, neredeyse tüm vitamin ve mineralleri bolca içerse de D vitamini açısından yetersiz kalıyor. Peki, bebeğinizde D vitamini eksikliği olduğunu nasıl anlarsınız?
Bebekler İçin D Vitamininin Önemi
D vitamini; yağda çözünen, karaciğer ve yağ dokusunda depolanabilen önemli bir vitamin çeşitidir. Her yaşta ayrı bir değeri olsa da D vitaminine özellikle bebeklik döneminde ihtiyaç duyulur. Zira kemik ve diş gelişiminin olmazsa olmazı D vitaminidir. Eksik olması halinde, raşitizm gibi kemik hastalıkları gelişebilir ya da yürüme gecikmesi gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Anne sütü, çoğu vitamini içerse de D vitamini bakımından yetersizdir. Bu da yalnızca anne sütüyle beslenen yenidoğan bebeklerin D vitamini eksikliği riskiyle karşı karşıya kalması anlamına gelir. Bu nedenle birçok hekim, gelişim geriliğini önleyebilmek adına bebeklere doğar doğmaz D vitamini takviyesi başlar.
D Vitamini yalnızca kemik ve diş gelişimi için değil, vücudun işleyişi için de ayrı bir öneme sahiptir. Yüksek tansiyonu düşürmeden tutun da hücrelerin büyümesinde ve kas ile sinir sistemlerinin düzenli işlevinde kritik rol oynar.
D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Gelişim Geriliği
D vitamini eksikliğinin en önemli belirtilerinden biri gelişme geriliğidir. Özellikle bebeğin yaşıtlarına göre geç yürümeye başlaması veya yürümede bozukluklar yaşaması, akla ilk olarak D vitamini eksikliğini getirir.
Raşitizm
D vitamini eksikliğine bağlı olarak gelişen raşitizm, kemik yapısında bozulmalara neden olabilen bir çocukluk dönemi hastalığıdır. Çarpık ya da eğri bacaklar ile belirti veren bu hastalıkta büyümede gecikme, diş yapısında bozukluklar, kas güçsüzlüğü, motor becerilerde gerilik, kafatasının gövdeye göre daha büyük olması gibi semptomlar da görülür. Erken fark edildiğinde eksik olan D vitamininin yerine koyulmasıyla birlikte kalıcı bir hasar bırakmadan tedavi edilebilir.
Bağışıklık Sistemi Zayıflığı
D vitamini eksikliğinin bir diğer önemli belirtisi de zayıflamış bağışıklık sistemidir. Böylesi bir durumda bebekler sık sık enfeksiyon hastalıkları ve havale geçirebilir. Ayrıca kronik bir yorgunluk da söz konusu olabilir.
Aşırı Terleme
Bebeklerde aşırı terleme de önemli bir bulgudur. Özellikle baş bölgesinin yoğun bir şekilde terlemesi D vitamini eksikliğinin bir göstergesi olabilmektedir.
D Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir?
D vitamini eksikliğinden şüphelenen hekimler, kan testi ile vücuttaki D vitamini seviyesini ölçmek isteyebilirler. Test sonucunda eğer D vitamini eksikliği saptanırsa vitamin takviyesi başlanır. Ancak bu takviye mutlaka doktorun önerdiği doz ve sürede kullanılmalıdır. Çünkü D vitamininin eksikliği kadar fazlası da sağlık açısından oldukça zararlıdır. Kısa bir sürede vücuda olması gerekenden fazla D vitamini alınması D vit intoksikasyonu oluşturur. Bu da bulantı, kusma, yorgunluk, karın ağrısı, iştahsızlık, kaslarda kuvvetsizlik, susuzluk, böbrek yetmezliği ve hatta kalp ritmi bozukluklarına neden olabilir.
Takviye dışında doğal bir D vitamini kaynağı olan güneşten de bol bol faydalanılabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken şey, güneşin dik açıyla geldiği saatlerde dışarıya çıkmamaktır. Aksi halde hassas ciltli bebeklerde yanıklar veya tahrişler oluşabilir. Bunun yerine 10:00 – 11:00 veya 15:00 – 16:00 saatler tercih edilmelidir. Ayrıca bu saatlerde yoğun bir şekilde bebek güneş kremi kullanmamaya dikkat edilmelidir. Bilindiği gibi güneş kremleri, D vitamini sentezini de engellemektedir.
Bunlara ek olarak ek gıda almaya başlayan bebeklerin öğünlerine D vitamini açısından zengin besinler eklenebilir. Somon, yumurta sarısı, tavuk ve kırmızı et, D vitamini değeri yüksek olan yiyecekler arasındadır.