Şöyle bir düşündüğünüzde bebeklerin genellikle gece saatlerinde doğduğunu fark edebilirsiniz. Peki bebekler neden gece saatlerinde doğarlar?
Hemen hemen her ailede gecenin bir yarısı doğan afacan bir bebek vardır. Şöyle bir düşündüğünüzde bebeklerin genellikle gece saatlerinde doğduğunu fark edebilirsiniz. Peki bunun altında yatan sebepler neler? Bebeklerin neden genellikle gece saatlerinde doğduğunu sizler için araştırdık. Bulduğumuz sonuçlar bir hayli ilginç. İşte bebeklerin genellikle gece saatlerinde doğmasının nedeni…
Aslında bunu açıklamak için Buzul Çağı’na dönmemiz gerekiyor
Bebeklerin gece doğmasının evrimsel bir nedeni olabilir. Eski insanlar için bir araya geldikleri gece saatlerinde doğum yapmak daha güvenliydi. Zira yeni anneye koruma ve yardım sağlanabiliyordu. Ek olarak gece doğum yapmak, yırtıcılardan korunmak için de önemliydi.
Aslında hormonların da bunda payı var
Uykuya dalmamıza yardımcı olan melatonin hormonu, doğumun başlamasına da yardımcı olur. Kimi zaman hamile kadınlar uykuya dalmakta zorlanabilirler. Ancak hamileliğin sonuna doğru melatonin miktarı artar. Bu hormon, doğum hormonu oksitosin ile birleştiğinde kasılmaları başlatır.
Doğum şekli de önemli!
Yapılan araştırmalara göre Amerika’da doğan bebeklerin büyük bir çoğunluğu gece 1 ve sabah 7 saatleri arasında doğar. Bilim insanlarına göre normal doğumla doğan bebekler, dünyayı gece/gündüz düzeni içinde görürler. Sezaryenle doğan bebekler ise genellikle sabah saatlerinde doğarlar. Yani gece saatlerinde sezaryen ile doğan bebeklerin sayısı oldukça azdır.
Bebeklerin favori bir günü var
Amerika’da yapılan araştırmalar gösteriyor ki bebeklerin bir çoğu salı günü doğmayı tercih ediyor. Pazar ise en az tercih ettikleri gün.