Modern çağ hastalıklarının başında gelen bel fıtığı, oldukça yaygınlaşmaya başladı. Toplumda her dört kişiden 2’sinde görülen bel fıtığı önemsenmediğinde ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Ayrıca kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Genellikle fazla kilo ile beraber yaşanma riski artığı söylenir. Peki Bel fıtığı nedir ve neden olur? Sizler için bel fıtığı hakkında merak edilen her şeyi haberde:
Günümüzde özellikle masa başı çalışanlarında ve ev hanımların sıklıkla yaşadığı bel fıtığı erken evrede teşhis edilip tedavi edilmesi gerekir. Kemik yaşı yaşlandıkça tamiri zor olduğundan bu hastalıkta erken teşhis çok önemlidir. Omurgadaki iki diskin ani bir darbe ya da dengesiz bir hareket sonucu ile kayması sonucu içindeki sıvının dışarı doğru akması bel fıtığına neden olur. Bu durumun sonucunda kişide ilk başlarda kol ve bacaklarında uyuşma ve his kaybı yaşar. Erken teşhisten sonra bu hastalıkta tedaviler en fazla 6 hafta sürer. Yapılan bazı araştırmalarda bel fıtığına ani hareketin yanı sıra aşırı kilo da neden olabilir. Kilo vücut ağırlığını aşağı doğru çektiğinden omurilik hasar alabilir. Sadece omurilik değil aynı zamanda kemiklerinde zedelenmesine yol açar. Bu yüzden uzmanlar yaş ve boy endeksine göre kişinin mutlaka kilosuna dikkat etmesi gerektiğini hatırlatır. Ayrıca gebe kadınlarda da sıklıkla rastlanan bu durum için uzmanlar mutlaka uzman bir doktor yardımı alınmasını önerir.
BEL FITIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
- İlk belirtisi kalça ve bel arasındaki kısmın şiddetli ağrıması
- Zamanla bacak ve kol hareketlerinde his kaybı
- Sırt hareketleri sırasında ağrı ve krampların yaşanması
- Bacak hareketi sırasında sinir ağrısı çekme
- Vücutta artan his kaybı
- Yürürken zorlanma sırasında düşük ayak sendromunun yaşanması
- Oturmada zorlanma
- Sürekli uzanma isteğinin olması
- Mesane ve bağırsak kontrolünde kayıplar ise nadiren de olsa yaşanır. Bu durum yaşandığında bel fıtığı çok ciddi bir boyuttadır demektir.
BEL FITIĞI TEŞHİSİ NASIL YAPILIR?
Bel fıtığının olup olmaması sadece belirtilere bağlı gelişmez bunun için uzman fiziki muayene ve MRI çekimi ister. Belirti testlerle ağrının kaynağı bulunur. Aynı zamanda nörolojik muayene sırasında da kişinin bel fıtığı etkisi ile ne kadar his kaybı yaşayıp yaşamadığına bakılır. Özellikle diz ve ayaktaki refleks durumu gözetilir. Kas testi için elektrik muayenesi ile his ölçülür. Düz bacak kaldırma yöntemi ile de bel fıtığı teşhis edilir. Sırt üstü uzanıp ağrı çektiğiniz bacağınızı düz yukarı kaldırınız eğer diz kapağında şiddetli ağrı meydana gelirde bel fıtığı olma ihtimaliniz var.
BEL FITIĞI NASIL ÖNLENİR?
Cerrahi operasyonu kişinin tamamen vücut hareketleri sırasında zorlanma yaşadığında yapılır. Ancak bunun öncesinde ilaç ve fizik tedavi yapılır. Uzmanlar bu hastaların genellikle dinlenmeleri gerektiğini öneriyor. Bu da ek ağrıları dindirecek ilaç tedavisi uyguluyor. Bel fıtığına neden olan sinir durumuna kontrol edilir. Bu durum tedavi sonrasında nüksedip edilmeyeceği sinir tedavisi sırasında ortaya çıkar. Ayrıca bel fıtığı hakkında halk arasında doğru bilinen bir yanlış vardır. O da bel fıtığı olanların uzun süre egzersiz yapmaması gerektiğidir. Ancak uzmanlar bel fıtığı hastalarının fizik tedavide düzenli egzersizler yapmaları gerektiğini öneriyor.