Yasaklar, çoğu zaman durumu daha cazip hale getirebiliyor. Kural ve zorunluluklar, istemediğiniz sonuçlara yol açıp, hedefinizden şaştırabiliyor. Örneğin, diyet yapmaktan! Yasaklı listeler, öğünlerde uyulması gereken saatler ya da birtakım zorunluluklar sizi diyetten soğutabiliyor. İradeniz henüz bir diyet uygulamak için müsait değilse, siz de başka yollara başvurun. Diyet yapmadan, sağlıklı kilo verebilmenin ipuçları ile hafifleyebilirsiniz. Bu önerilerle kaybetmeye başlayacağınız birkaç kilo, belki başlamaya korktuğunuz diyet ve beslenme planları için kalıcı ve başarı odaklı bir motivasyon sağlayabilir.
● Uzak durulması gerekenler
Konumuz kilo olunca, hepimizin bildiği gibi alkol, un, tuz, şeker ve işlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Yasaklı listeyi oluşturan bu etkenler, kilo verememe sorununun temelini oluşturuyor. Ne kadar az tüketiyor olsanız da yukarıda adı geçen bu gıdaları hayatınızdan çıkarmadığınız sürece, herhangi bir kilo kaybından veya kontrolünden bahsetmek imkansız hale geliyor.
● Tartı mevzusu
Kilo vermeye çalışırken ne kadar yol katettiğinizi görmek elbette hakkınız… Ancak tartıya her gün, saat başı çıkarak sadece takıntı sahibi olursunuz. Sürekli tartılmanın size bir şey kazandırmayacağını hatırlatarak, tartılma konusunda iradeli olmanız gerektiğini söylemeliyiz. Kendinize bir söz verin. Beş günde bir, haftada bir ya da iki haftada bir tartılma sözü ile işe başlayın ve buna sadık kalmaya çalışın. Böylece ne kadar kilo kaybettiğinizi daha net bir şekilde görebilirsiniz.
● Aşçı sizsiniz!
Ofiste ve dışarıdayken yediğiniz yemeklerin ne kadar sağlıklı olduğunu mutfaklarına girmeden bilemezsiniz. Böyle bir durum söz konusu olamayacağı için kendi kendinizin aşçısı olmanızda büyük fayda var. Tüketmeniz gereken besin değerlerine uygun öğünlerinizi yanınızda taşıyarak hem daha sağlıklı beslenmiş hem fazla porsiyonlardan kaçınmış olursunuz.
● Masum buzdolabı ve kiler
Unutmayın, ne yersiniz “o”sunuz. Yani mutfağınızda, buzdolabınızda ya da kilerinizde ne varsa, “o”sunuz da diyebiliriz. İlk önce mutfağınızı sağlıklı hale getirin ki kilo artışına neden olacak tüm etkenleri baştan elemiş olun. Evinize zararlı ve kalorisi yüksek bir gıda girmediği sürece görmeyeceksiniz ve canınız da istemeyecek. İşte bir gol haberi, 1-0 öndesiniz!
● Düşünmeden, rahat rahat…
Kilo vermeye çalışıp, çabalayan bedeniniz aslında gücünü zihninizden alıyor desek yalan olmaz. Zihninizde rahatlığı, kaygıyı ve “Acaba kilo veriyor muyum?” gibi endişeleri barındırdığınız sürece, kilo verme konusunda pek başarılı sayılamayacaksınız. Odaklandığınız hedefi iyi belirlemeli, geri kalan noktalarda panik havası yaratmamalısınız. Siz bu soruyu kendinize sordukça, aklınızdan binlerce kez geçirdikçe, beyniniz olumsuza şartlanacak, hedef görüş açısından kaybolmaya başlayacak. İyisi mi, siz sadece “Evet, başaracağım!” deyin.
● Ölçülü tabaklar
O tabak tepeleme dolmak zorunda değil! İhtiyacınız kadar olan kısmı alın ve fazlası için kendinizi durdurun. “Her şeyin fazlası zarar” cümlesini her seferinde kendinize hatırlatın. Yiyeceğiniz meyvenin, içeceğiniz bitki çayının bile fazlasının bir şekilde sağlığınızı tehdit edebileceğini unutmayın. Kullanacağınız tabağın hepsini değil, sadece yarısını doldurarak öğünlerinizi tamamlayın.
● Duygusal açlık kontrolü
Sinirli, üzgün, heyecanlı, mutlu ya da stresli hissettiğiniz zamanlar elbette vardır. Kimisi stresli ve üzüntülü olduğunda yemeğe ihtiyaç duyar, kimisi sadece mutlu olduğunda… Sorunlarınızın ya da duygularınızın metabolizmanızı ve vücudunuzu kötü şekilde ele geçirmesine izin vermeyin. Açlık hissettiğinizde durun ve bir düşünün: “Şu an gerçekten aç mıyım? Yoksa bunu bana hissettiren duygusal açlığım mı?” Size bu yapay açlığı hissettiren durumu bularak, iradenize sıkıca sarılabilirsiniz. Ana ve ara öğünleriniz dışında hissettiğiniz bu açlığın kaynağına, kendinize soracağınız birkaç soruyla ulaşabilirsiniz.
● Atla gezinti yapalım!
Kilo vermenin en iyi yollarından biri de kardiyo egzersizleri… Düzenli olarak egzersiz yapıyorsanız ne mutlu! Hedefe giden yolda başarıya daha hızlı ulaşacaksınız demektir. Ancak yapamıyorsanız, hareketli yaşam biçimini benimsemeniz gerekiyor. Oturarak bir yere varamayacağınızı hatırlatarak, gitmek istediğiniz yere bisikletle, yürüyerek ya da koşarak ulaşmanızı tavsiye ediyoruz. O günkü şartlar bunun için elverişli değilse, o zaman ayrı bir zaman yaratın. Bisiklet sürün, koşun ya da tempolu yürüyün! Hareketin size neler “kaybettirdiğini” göreceksiniz…
● Motivasyonun gücü
Başlamak bitirmenin yarısıysa, “inanmak” da aynı güçte! Sağlıklı bir beden için sağlıklı bir zihne sahip olmanız gerektiğini de hatırlayın. Stresten, sizi üzen durumlardan ve kişilerden uzak durmaya çalışın. Dingin bir ruh hali, kilo verme yolundaki çabalarınız için artı puan sağlayacak. Hedefinize konsantre olmanızı kolaylaştırırken, daha güçlü ve motive şekilde ilerlemenize yardımcı olacak.
● Acı gerçekler
Hepimiz farkındayız ki fazla kilolarımızı bir saatte ya da bir günde almıyoruz. Kilo vermenin de kilo almak kadar kısa sürede gerçekleşmeyeceğini bir kenarda tutalım… Kilo kaybetmenin çabanızın yanı sıra metabolik yapınıza uygun şekilde olacağını da unutmayın. İlk bir haftada veya birkaç gün içinde hemen kilo kaybedemediğinizde ise panik olmayın ve düzeninize devam edin. Hemen pes etmeyin. Sürece güvenin ve en önemlisi sabredin!