Gün içerisinde vücuttan çeşitli şekilde atılan su ve mineralleri yerine koymak için günde bir-iki şişe maden suyu içebilirsiniz. Yalnız içtiğiniz maden suyunu. seçerken dikkat etmeniz gereken bazı özellikler var.
‘SODYUM DİYETİNE UYGUNDUR’ İBARESİ OLANI TERCİH EDİN
Ülkemizde tuz tüketimi genellikle yüksektir. Aşırı tuz alınması; yüksek tansiyon, böbrek hastalıkları ve mide ülseri gibi hastalıklara zemin hazırlayabilir. Ayrıca fazla sodyum alımı, idrarla kalsiyum atımını hızlandırdığından kemik erimesi sorunu için ciddi bir risk oluşturur. Maden suları, yüksek sodyum içerdikleri için aşırı miktarda tüketilmemelidir. Maden suyu seçimi yapılırken de düşük sodyum içerikli olanlar tercih edilmelidir. Ayrıca fazla tuz içeren maden suları, idrarla kalsiyum atılımını hızlandırdığından kemik erimesi sorunu için ciddi bir risk oluşturur. Bu yüzden günlük maden suyu tüketiminizi sınırlamalı veya düşük sodyumlu olanları tercih etmelisiniz. Düşük sodyumlu maden suyu etiketlerinde ‘Sodyum diyetine uygundur’ ibaresi bulunmaktadır.
KAYNAĞINDAN, İŞLEM GÖRMEDEN ŞİŞELENENİ TÜKETİN
Kaynağında tam otomatik makineler ile el değmeden şişelenen maden suları; yapısı bozulmadan ve herhangi bir fiziksel işlem görmeden ambalajlanarak tüketiciye sunulur. Bazı maden suyu şişelerinin üzerinde ‘ozonla zenginleştirilmiştir’ ibaresi yer alır; bununla fiziksel bir ön işlemden geçirildiği kastedilmektedir. Kaynağından işlem görmeden şişelenen maden sularının tüketilmesi önerilir.
SOĞUK TÜKETMEYE ÇALIŞIN
Mineralli sular da dahil tüm ‘gazlı’ ürünlerin soğuk içilmesinin önerilmesi, içecek içinde çözünmüş olan karbondioksitin soğukta daha iyi korunabilmesinden kaynaklanır. Bu nedenle, kaynağından soğuk olarak çıkan maden sularında karbondioksit oranı, sıcak çıkan maden sularına göre daha fazladır. Kaynağından soğuk çıkan maden sularını kaynaktan içtiğinizde, doğal karbondioksitin yüksek olması nedeniyle daha fazla keyif alırsınız.