Modern hayatın stresli yaşamı içinde duyguların farkında olmak her zaman kolay olmayabilir.
Hiç şüphesiz hemen herkes hayatının belirli noktalarında endişe ve stres yaşamıştır. Örneğin sınav dönemi yaklaştığında ya da iş yoğunluğunun fazla olduğu dönemlerde endişeli hissetmeniz normaldir. Fakat sürekli endişeli hissetmek, normal bir hayat sürmenizi engelleyebilir. Bu durum stres ve kaygı seviyesinin kontrolden çıktığı anlamına gelir. Sürekli endişeli olup olmadığınızdan emin değilseniz bu listemizdeki işaretler size yardımcı olabilir.
1. Yakın çevreniz sürekli şikayet ettiğinizi söyler
Aile ve arkadaşlarla duyguları paylaşmak son derece önemli. Stresli hissettiğiniz dönemlerde sevdiğiniz kişilerle konuşmak size iyi gelebilir. Ancak son zamanlarda “sürekli şikayet ediyorsun” gibi cümleler duymaya başladıysanız, endişeleriniz sizi ele geçirmiş olabilir.
2. Kötü ihtimaller düşünerek paniğe kapılırsınız
Kaza, soygun, saldırı, şiddet ve ölüm gibi düşünceler sık sık aklınıza geliyor mu? Eğer cevabınız evetse endişeleriniz günlük aktivitelerinizi kısıtlayacak düzeye gelmiş olabilir.
3. Sosyal hayattan uzaklaşıyorsunuz
Çok fazla endişelenmek, bireyleri çoğu zaman sosyal hayattan uzaklaştırır. Endişenin hayatın her alanına yayılması, fırsatları kaybetmenize neden olabilir. Kötü şeyler olacağından korktuğunuz için sevdiğiniz insanlardan uzaklaşabilirsiniz.
4. Yeme bozukluğu gelişebilir
Yeme bozukluğu olan kişiler, genel sağlığını riske atacak kadar kötü beslenme alışkanlığına sahiptir. Endişeli olduğunuz dönemlerde bazı öğünlerde çok ya da az yemek yemeniz sorun değildir. Fakat beslenme alışkanlığınız tamamen değiştiyse kontrolü ele almanın zamanı gelmiş olabilir. Stres sadece aşırı yemek yeme durumuna yol açmaz. Stres ve endişe nedeniyle yemek yemeyi unutmanız da bir yeme bozukluğudur.
5. Dokunsalar ağlayacaksınız
Endişe seviyesine paralel olarak, içinizde bazı duygular uyanır. Böyle zamanlarda derin bir üzüntü hissederek hayata karamsar bakabilirsiniz. İçinizi durup dururken ağlama isteği kaplayabilir. Böyle zamanlarda kimsenin olmadığı sessiz bir yere gitmek istersiniz. En ufak tetikleyiciler bile çıkmaza girmenize neden olabilir.
6. Kendinizi izole edersiniz
Endişeli düşünceler kontrolden çıktığında kendinizi başka insanlardan uzak tutabilirsiniz. Arkadaşlarınız ya da ailenizle yapacağınız normal geziler dahil olmak üzere, her şeyden korkmaya ve kaygılanmaya başlarsınız. Bu nedenle çoğu zaman tek başınıza kalırsınız.
7. Alkol tüketmeden sakinleşemediğinizi düşünürsünüz
Endişeleriniz çok yüksek seviyedeyse rahatlamanız oldukça zordur. Biraz rahatlamak için bir iki kadeh alkol çözüm olarak görülebilir. Ancak alkol kendinizi kandırmaktan ileri geçmez. İleride bağımlılık problemi yaratır. Rahatlamak için açık havada yürüyüş yapabilirsiniz.